Alberto Sordi Museum

Alberto Sordi Museum – “Tutti Dentro!” by TARI-Architects




Alberto Sordi Museum
Site Scheme

“TUTTI DENTRO!” is not just an architectural project, but a real invitation to enter the house of the great comedian Alberto Sordi, as he has done for so long entering the houses of the Italian public.

Alberto Sordi Museum
Image © TARI-Architects

The villa, one of the most representative examples of private architecture, is transformed into a public place, where to meet, train and organize events. “TUTTI DENTRO!” answers these questions with an architectural system strongly related to the surrounding urban context, and in constant relation with it, through careful and calibrated project operations:

Alberto Sordi Museum
Exploded axonometric

New Functions, like the Scuola di Cinema e Recitazione and the Presidio dell’Appia, that make it an innovation center, always attracting new visitors.

New Connections, which allow a greater usability of both internal and external spaces, ensuring separation of user, student and employee flows, at different times of the day.

New Volumes, which are jumbled to those pre-existing, and which are not only communicative elements with the city but also new urban landmarks.

Alberto Sordi Museum
Concept Scheme

The city, therefore, is no longer confined to the outside but becomes an integral part of the project, through simple designing operations: the elimination of perimetral fences, massive impenetrable and strongly inclusive walls that physically divide private space from the urban context, and the integration of new volumes and functions in continuous communication with the outside

Alberto Sordi Museum
Site Plan

The garden opens onto the public space in front of the villa, creating a real urban square, able to welcome the visitors of the museum and to offerto the citizenship a place of urban quality. The new architectural volumes are engraved on the preexisting ones, integrating them, but remaining clearly recognizable, and characterizing the overall image of the Villa, making it a new urban landmark.

Alberto Sordi Museum
Level 1 Floor Plan

Their task is to host new functions, attractive for different types of users, and to communicate actively with the city.The aim of the project is to make known and transmit to the future one of the most important protagonists of Italian cinema and theater, able to portray contemporary society with extreme accuracy through the neuroses and weaknesses of its characters, telling each story with inimitable irony.

Alberto Sordi Museum
Level 2 Floor Plan

The Museum celebrates the great Albertone, and it does so through the intertwining of several “knowledging levels”: that of the memory, through the tour of his home, that of re-discovery, through the story of his career and his characters and that of the teaching through the cinema and acting school. Source by TARI-Architects.

Alberto Sordi Museum
Elevations
  • Location: Rome, Italy
  • Architect: TARI-Architects
  • Project Team: Marco Tanzilli, Claudia Ricciardi, Maria Gabriella Combusti
  • Client: Alberto Sordi Foundation
  • Status: Competition – 2nd Prize
  • Total area: 450 mq Building
  • Landscape Area: 1,200 mq
  • Parking spots: 35
  • Year: 2017
  • Image: Courtesy of TARI-Architects

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/10/alberto-sordi-museum-tutti-dentro-tari-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *