AM4

AM4 data centers Equinix by Benthem Crouwel Architects




AM4
Photo © Jannes Linders

AM4, Equinix’s new data center, makes the invisible visible: the abstract data cloud is wrapped in an impressive tower where 12-storeys of servers facilitate our internet traffic and data storage 24 hours a day.

AM4
Photo © Jannes Linders

European Internet node
The tower with a height of seventy-two meters has been opened this summer on the Science Park, an academic campus in Amsterdam. From the ringroad A10 this ‘cloud box’ is clearly visible.

AM4
Photo © Jannes Linders

The new building is Equinix’s second data center on the Amsterdam Science Park. The campus processes about 38 percent of all Dutch data traffic. In Europe, the Amsterdam area – together with London and Frankfurt – is one of the most important data center hubs.

AM4
Photo © Jannes Linders

In 2012, the first data center was opened, AM3 – with horizontal lamellae, and now the tower with 24.000m2 of server space added. The buildings are linked by bridges. “For data centers to gain social acceptance in cities, we must make sure their aesthetics relate to their surroundings” says Benthem Crouwel Architect.

AM4
Photo © Jannes Linders

Designing the data centers was a paradoxical task, according to architect Joost Vos: “The buildings had to fit in with its surroundings. They must be attractive, however not too welcoming. We all want our personal data to be safe, but we feel awkward about large data centers in our cities, because we don’t want fortress-like buildings surrounded by high-security fences in public spaces.”

AM4
Photo © Jannes Linders

Head in the clouds
“We designed a canal as the first layer of safety, a more friendly alternative to barbed wire fences. Employees and visitors then go through an identity checkpoint in a light and spacious lobby.

AM4
Photo © Jannes Linders

To reach the data center, the visitor walks over a bright red bridge which marks the passage to a strictly secured area. After scanning fingerprints, one enters the ‘white space’, where the servers are located. It is a totally different experience from being in a converted warehouse, the type of building mostly used for data centers.

AM4
Photo © Jannes Linders

The exterior is grand, clean and cool: it resembles a large hard disk, with horizontal slants passing the air from the cooling system. The high-rise building is made of triangular aluminum profiles, which are black on one side and silver on the other, and become more narrow in the top – an optical illusion that makes the tower look slimmer.

AM4
Photo © Jannes Linders

Flexible and sustainable
AM4 is equipped with energy storage systems. When heat is generated, it provides heat for other buildings at Amsterdam Science Park. “On the one hand, you see that we’re increasingly storing data in the cloud; currently, there is a lot of demand of new datacenters.

AM4
Photo © Jannes Linders

On the other hand, there is continuous miniaturization, which results in less storage space. We have also taken into account that when less server space is needed, the facades can easily be replaced, and the building can be easily transformed into a laboratory, office and/or apartments.” Source by Benthem Crouwel Architects.

AM4
Photo © Jannes Linders
  • Location: Science Park 610, Amsterdam, Netherlands
  • Architect: Benthem Crouwel Architects
  • Project Team: Jan Benthem, Joost Vos, Saartje van der Made, Guido de Wit, Gwendolyn Huisman, Henk van Rossum, Volker Krenz, Jeroen Jonk, Noortje ter Heege, Marcel Wassenaar, Walter Brouwer
  • Structural Engineering/Mechanical Services/Building Physics: Royal Haskoning DHV
  • Contractor: UDD (Unica and Dura Vermeer)
  • Lighting Design: Bartenbach Lichtlabor
  • Client: Equinix
  • Bruto floor area:  24.000m2 AM4, 6.500m2 AM3
  • Opening: July 2017
  • Photographs: Jannes Linders, Courtesy of Benthem Crouwel Architects
AM4
Photo © Jannes Linders
AM4
Photo © Jannes Linders
AM4
Photo © Jannes Linders
AM4
Photo © Jannes Linders
AM4
Photo © Jannes Linders
AM4
Site Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/11/am4-data-centers-equinix-benthem-crouwel-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *