WERK12

Construction starts on WERK12 by MVRDV




WERK12
Image © MVRDV

Responding to the diverse industrial history of the current site of WERK12, the challenge was to create an adaptable building that becomes a nucleus for the new emerging Werksviertel neighbourhood located in close proximity to the city’s Ostbahnhof (Munich East railway station). MVRDV’s ambition is to implement a focal point to the area, with a new building that opens in all directions and is at the heart of the Knödelplatz square.

WERK12
Image © MVRDV

The facade of the building is transparent and does not separate inside from outside and instead of isolating its inner activities, it is in constant dialogue with its surroundings. The Werksviertel is largely built on an old factory site with a rather informal character. The design translates this character into the new building. The most important factor was a design that enhanced maximum sunlight, ventilation, and adaptable spaces. The ceiling height more than 5 meters on all floor, a rarity for contemporary buildings.

WERK12
Concept Circulation

Following the idea of maximum dialogue, the circulation snakes its way around the building, leading from the main square up to the top floor creating a public route to the sky. The panoramic stairs are linked to 3.25 meters wide terraces surrounding each floor, blurring the borders between inside and outside and generating shading and circulation at the same time. The site is a unique an in an entirely new part of Munich and although it is very close to the city centre, it shows a strong contrast to the historic atmosphere.

WERK12
Image © MVRDV

The 5-meter-high letters across the façade of WERK12 reflecting this aspect of the site; a past full of contrasts. Designed as an upscale urban art piece by local artists Engelmann and Engl these letters are public signage allowing the building to display emotions. Using the tool of German-language comic words, historical yet contemporary at the same time, these words are universal and found in various youth and subculture groups especially on Internet and SMS speak.

WERK12
Scheme Facade

The words are fractional and work with the repetition of letters. In this way, they create emotions that are not only visually perceptive but extended as an acoustic component. The ultimate contrast emerges when the building illuminates at night flipping the industrial simple geometry into a lightshow of another scale – the new selfie hotspot of Munich. The transformed site confronts the new building with foreseeable changes in the future and demands flexibility and adaptability of the structure.

WERK12
Image © MVRDV

The double heightened floors and the external circulation provide a striking outline, whilst a slim concrete rack serves as a landscape of gallery architecture in the interior of WERK12 and is distributed for individual and sustainable use. The building is created for multifunctional uses and will open in February 2019 with a high-end health club, several bars, restaurants for nightlife and gastronomy, as well as office spaces demonstrating the full potential of the design. Source by MVRDV.

WERK12
Diagram
  • Location: Ostbahnhof, Germany
  • Architect: MVRDV
  • Principal: Winy Mass, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Project Team: Jacob van Rijs, Fokke Moerel, Markus Nagler, Roy Sieljes and Jonathan Schuster
  • Co-Architects: N-V-O Nuyken von Oefele Architekten BDA, Munich
  • Artwork commission: Christian Engelmann and Beate Engl
  • Structural Engineering: Wolf +
  • MEP:Teuber + Viel
  • Visualization: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris and Kirill Emelianov
  • Year: 2019
  • Images: Courtesy of MVRDV
WERK12
Ground Floor Plan
WERK12
First Floor Plan
WERK12
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/11/construction-starts-werk12-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *