Cortex Park

New images of ADEPT’s Cortex Park




Cortex Park
Photo © Adam Mørk

New images of ADEPT’s Cortex Park Cortex Park, completed in 2015, brings together four programs under one roof to embrace students, researchers and staff with shared sports facilities and a strong urban identity.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

The result is a design that challenges both mind and body – and establishes a closer relation between the building and its surroundings.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

Cortex Park is in reality four houses under one roof – connecting its users through shared facilities and a strong identity that establishes a close relation between the building and its surroundings.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

The common facilities spanning between the four houses create a both physical and mental experience of sharing, as well as a new hybrid between knowledge and movement.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

The four individual houses are separate volumes but connected in several ways: the urban space floating into the building at the entrance level, the crisscrossing stairs spanning the triple-height space atrium and the common area at the top floor.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

The sports facilities at the top floor hovers over the four heavy houses and endows the building with a literally enlightening identity.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

When darkness falls, it lit up to tell the story of an active environment for education, research and movement – around the clock.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

A large skylight draws daylight down on the common square where a number of social and administrative functions are located as center points in the central meeting space of the building.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

Standing on the square looking up, the crisscrossing stairs experienced as an additional spatial layer in building.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk

Each of the individual houses in the building have their own facade expression in graphic concrete, contrasting the lightness of the stairs. Source by ADEPT.

Cortex Park
Photo © Adam Mørk
  • Location: Odense, DK
  • Team: ADEPT, Creo Arkitekter, Rambøll
  • Client: Syddanske Forskerparker, Fynske Forskerpark, UCL, SDU
  • Size: 7.500 m2
  • Year: 2015
  • Photographs: Adam Mørk, Courtesy of ADEPT

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/11/new-images-adepts-cortex-park.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *