CLEC

CLEC Site Stage 2 by MALA Studio




CLEC
Photo © Lisbeth Grosmann

A vibrant new recreational and cultural public space has been unveiled to the public in Melbourne’s Docklands. The project is the latest from up and comers MALA Studio who designed and developed the CLEC Site Masterplan for Development Victoria and the City of Melbourne.

CLEC
Photo © Lisbeth Grosmann

The awkward triangular site was one of the last slithers of undeveloped public land in the precinct consisting of a series of dilapidated and disconnected buildings, plazas, courts and artworks. The site also contained a high pressure gas easement which effectively divided the site into two portions.

CLEC
Photo © Lisbeth Grosmann

The Masterplan aimed to unite the site and connect it to the surrounding Docklands Park by enhancing green space, reconfiguring existing elements, and creating new pockets of activity.

CLEC
Photo © MALA Studio

The recently completed park marks the second stage of the project and comprises a multi-purpose sports court, exercise stations, ping pong tables, daybeds, seats, gardens and green open spaces.

CLEC
Photo © MALA Studio

The site also houses Amanda Levetes 2015 MPavilion which was relocated during Stage 1 of the project. Since opening the park has been buzzing with people and activity both day and night. In the morning local residents walk their dogs and training groups run circuits and drills.

CLEC
Photo © MALA Studio

During lunch hours the park is inundated with office workers eating lunch, working out, playing ping pong or lounging on the daybeds or tilted lawns. At night the multi courts host basketball, netball and soccer clubs and the MPavilion curates events.

CLEC
Photo © MALA Studio

The project is one of Melbourne’s new generation smart parks offering free wi-fi and phone charging stations throughout the precinct. Also hidden within the park are weather and data collecting instruments.

CLEC
Photo © MALA Studio

However, even with this technology, ingrained within the project is an expression of the site’s unique and contextual history. All the timbers used in the project were salvaged from the recently demolished Docklands North Wharf, less than 400m from the CLEC site.

CLEC
Photo © MALA Studio

North Wharf was historically significant with local Engineers opting to experiment with Australian hardwoods (such as Jarrah, Red Gum, Iron bark, and Yellow Box) rather than imported European timbers which were more commonly used at the turn of the century.

CLEC
Photo © MALA Studio

Through careful planning and collaboration between the client, builder, timber merchant and landscape architect, salvaged timbers were graded, reconditioned and repurposed as the customised seats and daybeds within the new park. The stage of the CLEC site is dynamic, fun, and playful. Source by MALA Studio.

CLEC
Photo © MALA Studio
  • Location: Corner Collins Street and Harbour Esplanade, Docklands Melbourne, Australia
  • Architect: MALA Studio
  • Engineering (Structural and Civil): Taylor Thompson Whiting (TTW)
  • Engineering (Services): Plan B Services
  • Lighting: Electrolight
  • Irrigation: Make it Wet
  • Arborist: Stephen Fitzgerald- Arboriculture
  • Recycled Timber: Timber Revival
  • Construction: Maben Group
  • Client: Development Victoria
  • Size: 6,000 sqm
  • Completion Date: October 2017
  • Photographs: Lisbeth Grosmann, MALA Studio, Courtesy of MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © Lisbeth Grosmann
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Photo © MALA Studio
CLEC
Master Plan
CLEC
Stage 1
CLEC
Stage 2

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/12/clec-site-stage-2-mala-studio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *