Place Schuman

COBE and BRUT won the competition to design Place Schuman in Brussels




Place Schuman
Image © COBE and BRUT

Danish architects COBE and Belgian architects BRUT have won the international competition to design Place Schuman in Brussels, Belgium. The competition was launched in December 2015 by the Brussels Government.

Place Schuman
Image © COBE and BRUT

An independent jury of experts, presided by Brussels Chief Architect Kristiaan Borret, made its choice, confirmed yesterday by Minister-President of the Brussels Region Rudi Vervoort and Brussels Minister of Mobility Pascal Smet.

Place Schuman
Image © COBE and BRUT

From roundabout to urban agora
Today, Place Schuman is a heavily trafficked roundabout in the heart of Brussels. Surrounded by the main institutions of the European Union, including the European Council and the European Commission, Place Schuman constitutes the entrance to the EU. In the future, it will be transformed into an urban space and meeting point for the entire EU.

Place Schuman
Image © COBE and BRUT

The project consists of an agora covered with an iconic roof structure reflecting the square and the people below. A funnel shaped opening in the roof frames the surrounding institutions of the European Union on the square. Surrounding the agora, a large pedestrian area with a continuous pavement will connect Place Schuman to the neigbouring Cinquantenaire Park and the bridge of Rue de la Loi over Chaussée d’Etterbeek.

Place Schuman
Image © COBE and BRUT

Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE says: “A parliament is usually closed-off to the public, but Place Schuman will be permanently accessible, embracing democracy and knowledge sharing. Here, all citizens of the EU will be united under one roof. The roof reflects the square and the people below, creating a meeting place between nationalities, cultures, languages and genders.

Place Schuman
Image © COBE and BRUT

The agora underneath the roof will be designed as concentric circles, inspired by the European Parliaments’ hemicycle. The circles continue in the surrounding pavement, emphasizing Place Schuman as the center of European democracy.” Additional studies for the design will be carried out by COBE and BRUT with a view to submitting a permit by the end of 2018 and starting the works in 2019. Source by COBE and BRUT.

Place Schuman
Image © COBE and BRUT
    • Location: Brussels, Belgium
    • Architects: COBE and BRUT
    • Engineers: ARA, UTIL, Buro MOVE
    • Client: Bruxelles Mobilité
    • Program: New urban square and pedestrian zone
    • Size: 34.000 m2
    • Status: 1st prize in competition in 2017, construction start 2019
    • Images: Courtesy of COBE and BRUT

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/12/cobe-brut-won-competition-design-place-schuman-brussels.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *