Seezeitlodge

Hotel & Spa Seezeitlodge by GRAFT




Seezeitlodge
Photo © Airteam

The Hotel & Spa Seezeitlodge occupies an advantageous position in its natural surroundings, overlooking a serene lake from a wooded promontory. GRAFT’s design aims to build on and enrich the character of the location.

Seezeitlodge
Photo © Airteam

The building figure is a product of the surrounding topography. The hotel connects the realm of the wood with the expanse of the lake, mediating between the land and the water.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

Guests arrive at the hotel through oak woodland, barely seeing the lake. The path to the hotel leads on towards two green hills on which the main section of the two-storey hotel rests. The lobby is situated beneath it at the natural gap between the hills, revealing a breathtaking view over the lake as one enters.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

The lobby frames the sunset which in turn animates the space with the cycle of nature. An open-air terrace with fireplace offers guests an opportunity to enjoy the evening spectacle.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

From the lobby, guests can proceed onto the restaurant, bar and reading room or to the conference spaces and spa. These functional spaces, as well as the administrative facilities, are embedded in the topography of the hilly landscape.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

The 2000 m2-large spa and wellness area faces onto the surrounding woodland to create a sheltered, private environment of high-quality indoor and outdoor spaces. The restaurant, conference areas and some parts of the spa open onto the lake, and enjoy an incredible panoramic view.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

The 100 hotel rooms and suites are located on the two upper floors: the rooms on the southwest enjoy the setting sun in the evening, while those on the northwest side see the rising sun in the morning. The suites at the north end of the hotel building offer spectacular views over the cape and the lake.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

The below-ground infrastructure linking the administrative areas, spa and conference areas is minimal. A penthouse and bar will be constructed on the roof at a later stage. The woodland on the west side has been thinned out to provide more views of the lake, and the wood used for the façade of the hotel.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

The timber slats of the façade have been charred, lending the building a silvery-black shine. The gross building area totals 12,860 m2, including the outdoor wellness areas and the covered parking spaces.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser

GRAFT’s design is a response to the spirit of the place, and builds on its qualities to create a new harmonious whole. The result is a travel destination with a special identity of its own. Source by GRAFT.

Seezeitlodge
Photo © Michael Moser
  • Location: Am Bostalsee 1, 66625 Gonnesweiler, Germany
  • Architect: GRAFT
  • Founding Partners: Lars Krückeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
  • Project Lead: Arne Wegner
  • Project Team: Inga Anger, Marvin Bratke, Konstantin Buhr, Alexandra Bunescu, Raphael Hemmer, Johanna Kuntze, Filipa Leal de Carvalho, Christian Litz, Antonio Luque, Frank Petters, Rita D. Schult, Berta Sola, Alexandra Tobescu, Aurelius Weber, Max Wittkopp, Anna Wittwer
  • Client: HOTELKULTUR GMBH & Co. KG
  • GFA: 12,860 m2
  • NIA: 7,280 m2
  • Volume: 47,660 m3
  • Year: 2017
  • Photographs: Michael Moser, Airteam, Courtesy of GRAFT
Seezeitlodge
Photo © Michael Moser
Seezeitlodge
Photo © Michael Moser
Seezeitlodge
Photo © Michael Moser
Seezeitlodge
Photo © Michael Moser
Seezeitlodge
Photo © Michael Moser
Seezeitlodge
Photo © Airteam
Seezeitlodge
Ground Floor Plan
Seezeitlodge
First Floor Plan
Seezeitlodge
Sections

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/12/hotel-spa-seezeitlodge-graft.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *