Humanitas University

Humanitas University Campus by Filippo Taidelli Architect




Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

Has taken place in Milan the official opening of the new Humanitas University Campus -International faculty of Medicine, Nursing and Physiotherapy at the Humanitas Research Hospital – a complex of buildings and greenery designed by the Italian Architect Filippo Taidelli of the FTA Studio: an articulated university campus consisting of 3 new buildings for about 25.000 sqm, leading to educational contents and environmental sustainability.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

The complex has been designed to accommodate 1.200 students from 31 different countries, teachers, researchers, a 2.000 sqm Simulation Lab – one of the most technologically advanced and largest in Europe, high-tech classrooms, a digital library and a student residence. The total investment was about 100 million euros.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

The architecture, simple and essential, promotes functionality and the fading of borders between the didactic center, the research pole and the multifunctional hub: placed in a sort of “Triangle of knowledge” starting from the clinical aspect and ending through didactics with the lab which is the foundation of the Humanitas mission.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

The project consists in three volumes: a multifunctional building with canteen, library and common functions; a didactic center with classrooms, offices and the Simulation Center; the research labs, organized around a square opening on a green internal courtyard. Large windows make the space fluid, characterized by double and triple heights and wide terraces, which can be also used as outdoor classrooms.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

Formal Composition
The volumetric composition of the Campus resumes the typology of the cascina (local farm) and the introvert character of its volumes, harmoniously collected around the courtyard; this concept is overcame by the overlapping of volumes that give dynamism to the complex. The new courtyard is in fact the “square”, welcoming the three glazed entrances of the buildings.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

Greenery
The project plans to extend the greenery of the Parco Agricolo Sud park among the new buildings through several systems of native species and to increase and enhance the spontaneous vegetation as a connective tissue that links the campus to the rest of the hospital complex.

Photo © Andrea Martiradonna

Façades
The formal principle behind the project is based on a composition of polychrome volumes decomposed into three different warm and material coatings, highlighting the dynamism of the complex, generating a proportionate livable relationship with the square and making the façade curtain more vibrant depending on lights. The opaque façades are only interrupted by the windows, characterized by white asymmetrical frames, and the large glazed entrance.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

Courtyards
The heart of the main building is represented by a large patio covered by a shading structure that allow all the floors to receive light and natural air, avoiding glare and / or overheating issues in the garden and indoor. The court amplifies as a kaleidoscope the dynamism of the activities facing it and visually connects them through large windows that also allow a direct visual link with the surrounding greenery.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

Indoor
Inside the buildings, the volumes game is re-created by polychrome masses arranged on different floors which, like an elegant pinstripe, heats and features the different spaces. This colorful sound-absorbent covering, only interrupting at the classrooms doorways level, fulfills the fundamental function of ensuring acoustic insulation of these open and complex spaces. As a background, a uniform floor in neutral tones simulating the ceppo, a local natural stone, proceeds like an endless carpet even in the outdoor walkways.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna

Sustainability
The green campus is not limited to landscaping but is the demonstration of a special attention to environmental issues that makes possible a significant reduction in energy consumption and an increase in users comfort. The application of these climatic strategies co-operating with active systems such as groundwater heat pumps, low temperature radiant panels heating and installation of photovoltaic panels in the roof, have obtained the top energy class CENED A3. Source by Filippo Taidelli Architect.

Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
  • Location: Pieve Emanuele, Milan, Italy
  • Architect: Filippo Taidelli Architect – FTA
  • Project Manager: Andrea Children
  • Construction Manager: Andrea Gardelli
  • Lighting Consultant: Rossi Bianchi Lighting Design
  • Executive Project: Artelia Italia s.p.a.
  • Construction: Colombo Costruzioni s.p.a., MPartner s.r.l., Landi s.p.a.
  • Structures and Construction management: Sajni and Zambetti s.r.l.
  • Landscape: Area 68
  • Client: PIEVE s.r.l.
  • Graphic: Francesca Depalma
  • Area: 25.000 sqm
  • Year: 2017
  • Photographs: Andrea Martiradonna, Courtesy of Filippo Taidelli Architect
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Photo © Andrea Martiradonna
Humanitas University
Master Plan
Humanitas University
Education Building – Exploded axonometric
Humanitas University
Hub – Exploded axonometric
Humanitas University
Research Building – Exploded axonometric

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/12/humanitas-university-campus-filippo-taidelli-architect.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *