Llycee Leonard De Vinci

Llycee Leonard De Vinci by Hellin-Sebbag Architectes




Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

Subsequent to delivering staff housing and reception building in 2013, this autumn the Hellin-Sebbag Architectes Associés office completed the second phase of the reconstruction of this building trades high school.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

The architect’s appointment comprised different scales – from urban space to furniture. Planning Complete replanning of the 4-hectare site, the four new buildings built around a 450m2 square courtyard organise the school grounds as an urban square: student foyer , media centre, student activities, canteen and boarding accommodation.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

To avoid the image of “hutches” within the bitumen courtyard, around beautiful existing trees the architects built a Mediterranean garden where pupils can relax freely. Architecture The architects paid particular attention to the transition between the inside and outside.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

Identifiable by its red frame, a ground floor terrace extends the canteen to the south by opening onto the courtyard. Alongside the boarding accommodation, a covered gallery extends into the garden as a large step where it is good to sit.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

Connected to both teaching buildings by two footbridges on the first floor, a small white pavilion extended by a vast terrace accommodates the media centre. Protected by a sunshade, the terrace overlooking the garden becomes a central place for exchanges and relaxation. Below this terrace, the well-shaded courtyard is punctuated by the pupils foyer that nestles into a glass ellipse.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

Design
The atmosphere within each space has been designed according to its function with particular care and originality. In the canteen, a sinuous curved partition/counter creates a separation between the self-service and the dining area.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

While small oval-shaped islands define areas of intimacy very appreciated by pupils. Similarly in the media centre, the magazine rack and screen support tables were specially designed by the architects.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé

Low energy consumption
Thermal comfort is provided by reinforced external insulation, double flow ventilation and external solar protection. Financed by the Occitanie Region for 29 € million excluding taxes, the two construction phases in occupied premises lasted nearly eight years. Source by Hellin-Sebbag Architectes.

Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
  • Location: Rue du Professeur Blayac, 34080 Montpellier, France
  • Architect: Hellin-Sebbag Architectes
  • Economist, Structure and Fluides: BUREAU D’ETUDES TPFI Ingénierie
  • Surface totale: 12 324 m2 (shon)
  • Surface totale réhabilitée: 8 869 m2 (shon)
  • Cost: 29 000 000 € HT
  • Date tranche 2: 2017
  • Photographs: Benoit Wehrlé, Courtesy of Hellin-Sebbag Architectes
Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
Llycee Leonard De Vinci
Photo © Benoit Wehrlé
Llycee Leonard De Vinci
Site Plan
Llycee Leonard De Vinci
Ground Floor Plan
Llycee Leonard De Vinci
First Floor Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/12/llycee-leonard-de-vinci-hellin-sebbag-architectes.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *