REBEL

Team REBEL presents Kop Zuidas – Amsterdam




REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

REBEL is a bold, flexible and sustainable design for the plot A10-Kop Zuidas Amsterdam. A smart framework enables spatial flexibility for a mixed-use building, green, collective and aiming at an ambitious international audience.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

REBEL is not the winning entry but with great pleasure the team, comprising of  Studioninedots, Synchroon, , DELVA Landscape Architects, Skonk, Techniplan and Eigen Haard, proudly presents the concept and design for the tender.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

With a strong, characteristic identity REBEL is recognizable from all sides thanks to its 3D-gridwork. This framed construction offers flexibility for programming spaces in an innovative way while retaining the building’s character and coherence.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

The grid facilitates diverse functions, both after completion and in the future. The framework can be filled in by adding floors and walls. However, their absence has a more powerful effect: openings, outdoor spaces and voids add liveliness for a high quality of living, working and leisure in the complex.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

The ground floor is the social heart of REBEL, a meeting place, night and day, for both residents and occupants and the neighborhood. The core of the podium shows the flexibility of the framework which is at its most open here – with cathedral-like proportions. Daylight enters the main void through the inner courtyard of the upper building, reaching even the lowest podium floor.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

REBEL is constructed from honest, neutral and pure materials. The facade elements made of raw, recycled concrete indicate work and living zones; untreated larch wood frames the public areas. This combination underlines the character of REBEL’s raw shell. And the core: a lush green landscape.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects

Plants and trees improve the work environment and acoustics in the shared internal spaces and softens the roof and layered facade of the complex.  Source by Studioninedots,  DELVA Landscape Architects,  SKONK, Eigen Haard, Techniplan.

REBEL
Image © Studioninedots and DELVA Landscape Architects
  • Location: Kop Zuidas, Amsterdam-Zuid, Netherlands
  • Team:  Studioninedots, DELVA Landscape Architects, SKONK, Eigen Haard, Techniplan
  •  Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl (Studioninedots)
    Steven Delva, Barend Mense, Rogier Hendriks, Linda Tonin, Roy Straathof
  • Label: BREEAM Outstanding
  • Maquette: KU+
  • Client: Synchroon
  • Status: competition entry
  • Images: MIR, 3D Studio Prins, Courtesy of Studioninedots and DELVA Landscape Architects
REBEL
Site Plan
Program
REBEL
Sustainability

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2017/12/team-rebel-presents-kop-zuidas-amsterdam.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *