Square in Summer

Square in Summer by José Neves




Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

The construction of an object suitable for screening an open-air cinema programme was the pretext for transforming the Belém Cultural Center Square, in Lisbon (Manuel Salgado and Vittorio Gregotti, 1992), into a living space for the thousands of people who visit CCB during the summer months.

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

There were three fundamental circumstances for the project, namely:
1) The Square is a place of constant movement, providing access to the Museum, the restaurant and the hanging garden overlooking the river;

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

2) The architecture of the CCB building is ruled by a metric made evident by the grid marked out on the ground, the repetition of the cleft limestone slabs, and the design and arrangement of the openings;
3) The blocks of black cork composite, which was the material defined by the client a priori .

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

We designed a wall in black cork, creating a paneling-like lining along the south wall which stays in the shade for nearly the whole day, integrating a bench, cool and comfortable, that allows one to contemplate the urban spectacle of the movement in the Square.

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

The cork wall is itself a modulated wall whose internal metrics establish a rhythm that keeps in step with the metrics that govern the architecture of the CCB, and whose height is that of the base of the existing concrete arch, giving a human scale to the entire square.

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

At the western end, the wall turns and closes the existing pathway, making a corner where it is possible to watch the films sheltered from the wind, at night. The material qualities of cork will thus mean that the transformation of the square will not only be about experiencing its new scale, but also about perceiving its materiality.

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

By joining the solid blocks of cork, whose color is made of a thousand brown tones that change over time and with a texture that is rude, soft and warm all at once, the slabs of cleft limestone that clad the walls of the CCB building became lighter, more fragile.

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

There was probably not a single person crossing the square without coming over to touch the cork with their hands. Rather than construct an object, this was about finding a solution that would have the capacity to transform a Square in Summer. Source by José Neves.

Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Architect: José Neves
  • Collaborators: Diogo Amaro, Apolinário Silva (models)
  • Graphic Design: Atelier Pedro Falcão
  • Curator: André Tavares
  • Sponsorship: Amorim Isolamentos
  • Client: Garagem Sul – Centro Cultural de Belém
  • Year: 2017
  • Photographs: Francisco Nogueira, Courtesy of José Neves
Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira
Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira
Square in Summer
Photo © Francisco Nogueira

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/01/square-summer-jose-neves.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *