Storkeengen

Storkeengen by C.F. Møller Architects




Storkeengen
Image © C.F. Møller Architects

The climate adaption project in Vorup near Randers resolves the city’s current and future climate challenges by converting the adjacent nature area, Storkeengen (Stork Meadow), into a public nature park. With the integration of climate resilience strategies, the nature park also brings the unique natural delta along the Gudenå (the longest river in Denmark) closer to the centre of Randers, and to its residents.

Storkeengen
Image © C.F. Møller Architects

At Storkeengen, the climate adaption measures not only help to handle the increased stormwater levels, but also adds value to the area. This is achieved by combining visible technical wastewater solutions with locations for recreational activity and nature dissemination, increasing the area’s accessibility and bringing new nature experiences right into the heart of Randers.

Storkeengen
Image © C.F. Møller Architects

With the help of new cloudburst channelling routes in Vorup, water is collected from roofs, car parks and roads, and led on to Storkeengen. Here, the water is collected in purification basins, designed as natural wet meadow areas, before being led out to the Gudenå stream. A new dyke between Storkeengen and the Gudenå ensures good purification of the rainwater and protects the low-lying parts of Vorup from flooding due to storms.

Storkeengen
Image © C.F. Møller Architects

The dyke also creates new pathways between the centre of Randers and the nature areas to the west. Storkeengen is a climate adaption project on Nature’s own terms – also when it comes to the project’s technical wastewater solutions, which are designed to strengthen the nature qualities of the wet meadows.

Storkeengen
Image © C.F. Møller Architects

To increase accessibility and enhance the nature experience, new pathways and activity plateaux are created, so that Storkeengen’s unique flora and fauna, and the wet meadows’ changing habitat, can be experienced at close hand. The plateaux also make it possible to get up close to the area’s grazing cattle, enjoy the sunset, or navigate the Gudenå stream by canoe. Source by C.F. Møller Architects.

Storkeengen
Site
  • Location: Storkeengen, Randers, Denmark
  • Architect: C.F. Møller Architects
  • Landscape architect: C.F. Møller Landscape
  • Engineer: Orbicon
  • Client: Randers Kommune og Vandmiljø Randers
  • Size: 83 ha
  • Year: 2017
  • Images: Courtesy of C.F. Møller Architects
Storkeengen
Scheme
Storkeengen
Diagram
Storkeengen
Diagram
Storkeengen
Sections
Storkeengen
Section
Storkeengen
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/01/storkeengen-c-f-moller-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *