Gaîté Montparnasse

Gaîté Montparnasse by MVRDV




Gaîté Montparnasse
Image © L’Autre Image

Situated in close vicinity to Tour Montparnasse, the Vandamme mixed-use block, designed in the early 1970s by the French architect Pierre Dufau, was as one of the largest urban projects implemented in Paris at the time. As a design driven to prioritise automobile use, it appeared as a triangular urban island surrounded by the traffic loaded Rue Mouchotte, Avenue du Maine, Rue Vercingétorix and the rail tracks of Gare Montparnasse opposite the site.

Gaîté Montparnasse
Image © L’Autre Image

Dufau’s design is characterized by a clearly defined horizontal plinth, interrupted only by the verticality of the slender, 30-storey tower of the Hotel Pullman. Once a landmark of the era, over time the complex has failed to adapt to the changing needs of an urban society, resulting in an introverted and self-contained block which lacks urban connectivity, discourages pedestrian activity and neglects any sense of identity.

Gaîté Montparnasse
Image © L’Autre Image

MVRDV’s proposal aims to reintroduce the lost human scale and bring back a sense of place within the Montparnasse district: breaking the solid, horizontal volume up into fragments and making the mixed-use program inside the plinth more extroverted allows each part of the program to distinguish itself through a unique identity.

Gaîté Montparnasse
Image © L’Autre Image

Each façade is opened up to light and access as much as possible and replaced by a collection of ‘boxes’ inserted into the existing structural frame, which differs in size, program, activity, colour and materials. Each box accommodates a different part of the program while being flexible with regards to future demands.

Gaîté Montparnasse
Image © MVRDV

Based on the existing structural grid, the majority of boxes are suspended from the façade revealing the wide range of functions such as bars, restaurants, shops, a library, exterior gardens, living and working spaces. Density is increased carefully while respecting the architectural language of the original design and refreshing the run down details and organisation of the block.

Gaîté Montparnasse
Image © MVRDV

In order to improve accessibility and increase permeability at ground level, additional entrances are created on Avenue du Maine and Rue Mouchotte. The shopping centre is extended; the offices, which are currently stretched over the entire width of the plinth are replaced by a six-storey office block which includes accessible roof terraces creating an ‘address’ of sorts on Avenue du Maine.

Gaîté Montparnasse
Image © MVRDV

The public library Bibliothèque Vandamme is moved from its current underground location to the top of the plinth for improved daylight conditions and direct access to and from the station Gare Montparnasse. A community of 62 social housing units and a 350m² kindergarten added onto the plinth between the hotel tower and the office block Le Héron while maintaining the required distance from its neighbours for light and views.

Gaîté Montparnasse
Image © MVRDV

Rue Vercingétorix, the southern plot boundary, will be upgraded by opening up the current back face of the building. In order to relieve on-street parking spaces, 150 extra spaces for scooters are created within the six-storey underground car park. Source MVRDV.

Gaîté Montparnasse
Image © MVRDV
  • Location: Paris, France
  • Architect: MVRDV
  • Design: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Project Team Concept: Winy Maas, Frans de Witte, Bertrand Schippan with Michael Labory, Catherine Drieux, Pierre des Courtis, Antoine Muller, Mikel Vazquez, Jonathan Schuster, Nicolas Bouby, Arjen Ketting, Jaap Baselmans, Pilar Zorraquin, Jill Pichon, John Tsang and David Jimenez Moreno
  • Project team Development: Winy Maas, Frans de Witte with Michael Labory, Pierre des Courtis, Catherine Drieux, Andrea Anselmo, Solène de Bouteiller, Antoine Muller, Séverine Bogers, Daniele Zonta, Paul Sanders, Diana Palade, Mikel Vazquez Alvarez, Francis Liesting, Boris Tikvarski, John Pantzar, Stephan Boon, Clémentine Bory, Quentin Rihoux and Louis Laulanné
  • Visualization: Images: Antonio Luca Coco, Paolo Idra Mossa and Tomaso Maria Maschietti
  • Co-Architect: SRA Architectes, Chatillon, France
  • Interior Designer Hotel: CUT, Paris, France
  • Interior Designer Commercial Center: Saguez, Saint-Ouen, France
  • Construction Pilot: Egis, Montreuil, France
  • Engineer: SCYNA4, Ivry-sur-Seine, France
  • MEP Engineers: LAFI + INEX, Vaulx-en-Velin, France
  • Economist: Vanguard, Paris, France
  • Façade Engineer: Arcora, Rueil-Malmaison, France (formerly RFR)
  • Acoustic Engineers: LASA, Paris, France
  • Fire Safety Consultant: BATISS, Ivry-sur-Seine, France (formerly Nicolas Mayeur & Francoise Follaci)
  • Environmental Consultant: Artelia, Paris, France
  • Client: Unibail-Rodamco, France
  • Programme: 108,000 m2 transformation including new façade, internal restructuring and extension of mixed-use block with a hotel, offices, commercial spaces, a library, 62 social housing and a 350m2 kindergarten
  • Images: MVRDV and L’Autre Image, Courtesy of MVRDV
Gaîté Montparnasse
Axo Existing
Gaîté Montparnasse
Axo Project
Gaîté Montparnasse
Scheme Accessibility
Gaîté Montparnasse
Scheme Accessibility
Gaîté Montparnasse
Scheme Accessibility
Gaîté Montparnasse
Scheme Accessibility

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/02/gaite-montparnasse-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *