Office Building 1905

Office Building 1905 by Fran Silvestre Arquitectos




Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

There is a distinct pleasure in restoring an old object. Let’s take for instance an old flexo, one of those that were used in the drawing tables of the technical offices. First, to understand it, disassemble it with care, clean the rusted parts, repaint it, chrome the elements that require so, replace the old cable with one that resists the new voltage and do the same with the lamp holder and the switch, search in unexpected places for a new coil to replace a damaged one.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

Intervening only where is necessary provides the object with a new life, thus displaying itself, a hundred years later, ready, as newly manufactured. The same attitude was assumed in this building, which dates from 1905 and is a sample of the Valencian architecture of the early twentieth century.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

Located in the first expansion district of the city a, it was designed by the architect Antonio Martorell, considered as one of the most distinguished architects of his time. The objective was to transform the headquarters of a historic Valencian company that sought to renovate its facilities in order to adequate them to the technological changes experienced in recent years.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

The building was initially conceived as a residential building, although it was used as the headquarters of this company from the beginning. It was fundamental to understand the functioning of the building, which is located in a characteristic chamfer of the expansion district. Martorell skillfully solved it by placing the humid areas and service patios next to the dividing wall.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

In the central part of the plan were arranged the staircase and the central patio. The façade is composed by three straight elements, while the curved areas in the corner were solved by the architect using carpentry elements, a solution that he had already used in some well-known buildings in Calle de la Paz, or even in the same Gran Vía de Valencia.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

In section, the ground floor and the first floor were considered noble, much more comfortable in a building that lacked an elevator and with greater clearance height. Following, there were three more floors with the same characteristics and finally a last floor that was used mainly for storage. Over time and with the need to expand the space, the building grew, incorporating parts of neighbour buildings.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

Respecting this distribution are the closed offices and the wet nuclei attached to the medians. The rest of the space is used as a landscape office, distributing the departments in the different floors. The central courtyard is partially used to locate the necessary elevator.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

The protected ladder is completely rehabilitated to return it to its original state. The entrance of carriages on the ground floor is used to locate the reception and on the main floor address offices are located. On the fifth floor there is an outdoor terrace that is enjoyed by the representative floor of the building.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

At this level, the facade spaces are redefined with greater freedom to take advantage of the sunlight, while the facade of the building is maintained with the original composition, improving the technical conditions of the glazing. In this way the building has a renewed vision and a new useful life more in line with its use, integrating itself in the plot in which it was projected.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo

It allows us to imagine the city in which it was built over one hundred years ago. As in the case of the old flexo, it brings us closer to thinking about how we lived at that time and to assuming the future changes and transformations that are to come to keep the city and the building active. Source by Fran Silvestre Arquitectos.

Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
  • Location: Valencia, Spain
  • Architect: Fran Silvestre Arquitectos
  • Interior Design: Alfaro Hofmann
  • Project Team: Fran Silvestre, Maria José Saez, Fran Ayala, Jordi Martínez
  • Collaborators: Maria Masià , Estefanía Soriano, Pablo Camarasa , Adrián Mora, Sandra Insa, Santi Dueña, Ricardo Candela, David Sastre, Sevak Asatrián, Álvaro Olivares, Eduardo Sancho, Esther Sanchís, Vicente Picó, Ruben March, Jose Manuel Arnao, Gemma Aparicio, Sergio Llobregat, Rosa Juanes, Alessandro Santapá, Paz García-España, Juan Martínez, Neus Roso
  • Building Engineer: Pedro López
  • Engineer: SID | Sami Hawash
  • Year: 2018
  • Photographs: Diego Opazo, Courtesy of Fran Silvestre Arquitectos
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Photo © Diego Opazo
Office Building 1905
Ground Floor Plan
Office Building 1905
First Floor Plan
Office Building 1905
Section
Office Building 1905
Model
Office Building 1905
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/02/office-building-1905-fran-silvestre-arquitectos.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *