Slow House

Slow House by KDDH




Slow House
Photo © Kim Yongsoon

The Slow House located in the Innovation city in Ulsan is situated in the rectangular site with 8 meters-width road at the northwest side facing the foot of Mt. Hwangbang. Since it is expected that there will be a lot of car traffics and mountain climbers, it is necessary to design a plan which protects user privacy.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

Therefore, the design was started with the intention of separating a private area with a public area. First, the shape of the mass was decided as a form wrapping the space and embracing the mountain.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

And, the lower part of the piloti resulting from the form of the mass is used as a buffer zone where the private area and the public area are separated. The inner space of this house is roughly separated into three hierarchies: a family area, children area, and couple area.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

In order to clarify these hierarchies, the concept of the staircase was used. The family area located at the lowest part of the house includes a kitchen, dining room, and others for the purpose of the family activity.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

In order to embrace various programs in small size area, a skip floor plan that is dislocated every half story was planned instead of a traditional method that separates spaces using walls and furnitures.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

Through the skip floor plan a large volume space compared to the size of the area could be obtained. And, the Growing Light was installed to fill the emptiness, giving the sense of the center to the space. Once approaching to the second floor via the staircase, a study room, the first buffer area, is seen.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

Through this study room a space where it is possible to look down the living room and communicate each other was made. Also, it was planned that the children can pass through the family area by arranging the bedroom where such a formation can be seen.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

Each room has a small size, but, has a different shape of a ceiling to form a unique feeling of space. Again, the staircase leads you half story up to the second buffer area. The low corridor divide the space for parents and children, and it is also used as an approaching area for a bathroom.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

This area for the husband and wife is separated very far from other spaces at the highest location, but it is possible to control the children and family area anytime. And, an attic is located at the end of the staircase. Somehow large-sized attic can be used as a separated space for children and guests.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon

The space for children in the attic has a small window toward the living room, enabling to communicate. The moving path in the Slow House was planned to go up following by the staircase and the corridor. However, each room is open toward the space for the family, making the house to have a feeling of large space. Source by KDDH.

Slow House
Photo © Kim Yongsoon
  • Location: Janghyun-dong, Jung-gu, Ulsan, South Korea
  • Architects: KDDH
  • Structure: Light-frame wood structure
  • Exterior finishing material: Stucoflex, Larch, Zinc
  • Interior finishing material: Birch board, Plaster board
  • Mechanical design: Daelim M.E.C. CO., LTD.
  • Electrical design: Daelim M.E.C. CO., LTD.
  • Construction company: Mangchisori Song Dongsun
  • Site area: 288.1 m2
  • Building area: 109.4 m2
  • Gross Floor Area: 84.67 m2
  • Height: 9.3m
  • The building-to-land ratio: 37.97%
  • Floor area ratio: 29.39%
  • Year: 2015
  • Photographs: Kim Yongsoon, Courtesy of KDDH
Slow House
Photo © Kim Yongsoon
Slow House
Photo © Kim Yongsoon
Slow House
Photo © Kim Yongsoon
Slow House
Photo © Kim Yongsoon
Slow House
Photo © Kim Yongsoon
Slow House
Site Plan
Slow House
Ground Floor Plan
Slow House
First Floor Plan
Slow House
Second Floor Plan
Slow House
Section
Slow House
Diagram
Slow House
Sketch

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/02/slow-house-kddh.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *