The Line Jatujak

The Line Jatujak by Shma




The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The Line Condominium, a 42 story high residential building is situated in the Jatutak Area, 300 metres from Mochit BTS skytrain station. The concept of the landscaping design mainly derives from the history of the State Railway of Thailand which has its railway hub in Jatujak. Moreover, with the recent extension of the BTS line, Mochit station will become the main interchanging node in the network.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The Line Condominium, therefore, represents the idea of ‘travelling’ to different natural destinations by using design elements such as flowing pathways to mimic railway tracks and creating landforms. There are altogether 4 zones depicting the concept which are: The Ground Line, The Water Line, The Cloud Line and the Park line with each has its own unique feature.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The Ground Line
Situated on the ground floor, The Ground line acts as the activity hub of the project by the creation of six circulation routes leading to different activity nodes. These are the forest route, the mountain route, the waterfall route, the over river route, the rice field route and the floral route.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The intention of the designer is to create an experience of a railway journey through the different natural landscape of Thailand when walking through these routes with the insertion of activities such as jogging, library pavilion, playground and BBQ terrace.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The introduction of varying types of plantations from large trees to low lying shrubs and bushes are made here to enhance the atmospheric condition of the different natural landscapes. The main feature of The Ground Line is the wooden curved element wall situated at the entrance to the project, representing the mountainous landscape of Thailand.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The Water Line
The Water Line zone includes the 7th and 8th floor of the condominium functioning as an exercise zone and a swimming pool. Similarly, the landscape design of this zone follows the play of curvature lines of the railway with the insertion of focal pavilions enveloping the pool in the same style and material as the element wall on the ground floor.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The Cloud Line
The 41st floor of the project is the zone of the cloud line. The intention of this zone is to create a lounge/party space which is functional both day and night. The main feature of the ‘Cloud Terrace’ is 2 sunken seating areas within the pool and a slanted 6 metre high Aluminum/Glass partition screen in between the pool deck and the private lounging rooms.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya

The Park Line
With the importance of metaphorical linkage with the railway line, a physical link is also made between The Line and the present day BTS Mochit skytrain station by the construction of an elevated pedestrian walkway connecting these two built environments for the convenience of the residence of The Line. Source by Shma.

The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya
  • Location: Bangkok, Thailand
  • Landscape Architect: Shma Company Limited
  • Design Director: Yossapon Boonsom
  • Landscape Architect: Yossit Poonprasit, Krittaya Ngamkamollert
  • Horticulturist: Wimonporn Chaiyathet
  • Architect: Plan Associates
  • M&E: W. and Associates Consultants Co.,Ltd
  • C&S Engineering: Inra Strcture Co., Ltd
  • Client & Developer: Sansiri PCL & Bangkok Mass Transit System (BTS)
  • Site Area: 7,600 sqm
  • Completion Year: 2018
  • Photographs: Wison Tungtunya, Courtesy of Shma
The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya
The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya
The Line Jatujak
Photo © Wison Tungtunya
The Line Jatujak
Masterplan
The Line Jatujak
7th Floor Plan
The Line Jatujak
41st Floor Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/03/line-jatujak-shma.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *