NIO House

NIO House by Schmidt Hammer Lassen Architects reinvents the automotive showroom




NIO House
Photo © Raw Vision Studio

Schmidt Hammer Lassen Architects has reinvented the traditional car showroom with the opening of NIO House, a new design-centric concept for innovative electric car company NIO. A global start-up based in China, NIO designs and develops high-performance, premium electric and autonomous vehicles.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

This month’s opening is the first of two phases of NIO House, a new kind of automotive showroom located in Shanghai’s high-end Taikoo Hui shopping mall. The car manufacturer’s ES8 and EP9 models are on display in an environment that allows the consumer to understand and experience the philosophy of the brand through the space and its materiality.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

Design rooted in the environment
NIO’s brand philosophy, which centres on the environment and its main elements of water, sun, earth and wind, is reflected in the company’s Chinese name WeiLai (蔚来) which translates to ‘Blue Sky Coming.’ This philosophy also comes through in NIO’s logo that combines the notions of moving into the future with the imagery of driving into the horizon, and taking action to achieve its vision.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

Schmidt Hammer Lassen Architects utilized a material palette that brings a sense of nature, home and the future into the space. Light coloured terrazzo, a solid material representing the strong foundation of the NIO brand, was selected for the wall and floor surfaces of the car exhibition area. The customised terrazzo includes three types of mid-sized pebbles and creates a warm stone feeling in the space.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

Emphasizing the perfection that customers can find in NIO’s products, the design creates a perfectly curved terrazzo surface, connecting the wall and floor seamlessly. In contrast, a softer material palette was chosen for the configuration area. Douglas fir wood boards and a custom-made fabric bench create an area for visitors to rest, as well as view and select various car features on the display wall that is designed with flexibility for future changes.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

The ceiling, designed and detailed to conceal for a clean expression, was constructed using honeycomb panels with a finished layer of stainless steel chrome, mounted onto a custom-made hanging system. Some of these panels cloak track lighting that is integrated into the ceiling, allowing the lighting to be changed freely according to the position of the cars. A mirrored reflection creates an inception-like effect, allowing visitors to view the car from all possible perspective.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

The car as an extension of the home
NIO takes an unconventional view of the automotive industry, breaking away from the idea of looking at the car as a cult object. Its products are sharp and technical while at the same time comfortable and homey. As NIO envisions it, cars will become an extension of the home, and Schmidt Hammer Lassen extended that concept to the car buying experience with NIO House. The new showroom is the first phase of a larger, holistic customer experience space at NIO House at Shanghai Taikoo Hui.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio

The second phase, to be completed by May 2018, will be a club-style space with a number of dedicated areas for members spread out over two levels. It will include a living room, lounge area, library, meeting space, work lab, an open kitchen, and a discovery area for children. NIO House will become a space to explore, gather, relax and enjoy with the whole family — a home away from home for the owners of NIO products. Source by Schmidt Hammer Lassen Architects.

NIO House
Photo © Raw Vision Studio
  • Location: Shanghai, China
  • Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Project Team: Chris Hardie (Partner), Rong Lu (Partner), German Roig (Project Lead), Dong Liang, Jidi Pan, Carrie Cheung
  • Client: NIO
  • Lighting Supplier: ViaBizzuno
  • Display Supplier: Krion
  • Contractor: Chang Hong Construction Co.
  • Total GFA: 193m2
  • Completed: 2018
  • Photographs: Raw Vision Studio, Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/03/nio-house-schmidt-hammer-lassen-architects-reinvents-automotive-showroom.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *