Öjersjö house

Öjersjö house by Bornstein Lyckefors Architects




Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is swept under the ”carpet” by lifting the landscape.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

The leading architect behind the project, Andreas Lyckefors, describes the process: -”The main challenge was to fit program and volume into the complex context without compromising lake view and privacy issues for the dwelling and doing so in one draw with the pencil.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

Our client lived in a house behind the site of the new building. Adding their concerns to the regulations connected to the site created a small widow to place the house on site.”

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

Lyckefors continues: -”We introduced the idea of lifting the landscape and use it as a straight surface to frame the program of the building.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

That allowed us to create a balance between solitariness and interaction with the surrounding urban texture while it keeping the design together in one gesture.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

The house is closed towards the street and open to the west and the view. The tilted roof structure also creates a dynamic interior with different heights and levels.”

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

The Öjersö-house is a wooden house with a solid tree interior. The exterior is boards with black calcimine colour. The dark exterior is put in contrast to the solid wood interior.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

The roof has a smooth gradient, leading from the bottom floor containing the garage, towards the main point. The contours of the surrounding landscape is covered in 3 volumes, in cubic forms.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson

The garage, living room and the remaining house acquire extra space because of the porch roof that ends 2,5 floors up into the highest point of the house. Source by Bornstein Lyckefors Architects.

Öjersjö house
Photo © Bert Leandersson
  • Location: Öjersjö, Västra Götaland, Sweden
  • Architect: Bornstein Lyckefors Architects
  • Client: BoArt – Svenska Design Hem
  • Project Team: Andreas Lyckefors (Lead architect), Per Bornstein, Johan Olsson, Petr Herman, Caroline Jokiniemi,
    Viktor Stansvik
  • Size: Living area 207 sqm, garage 27 sqm
  • Year: 2017
  • Photographs: Bert Leandersson, Courtesy of Bornstein Lyckefors Architects
Öjersjö house
Ground Floor Plan
Öjersjö house
First Floor Plan
Öjersjö house
Exploded axonometric
Öjersjö house
Diagram

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/03/ojersjo-house-bornstein-lyckefors-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *