Santa Apolonia House

Santa Apolonia House by Ramón Esteve




Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

Located in a consolidated housing estate near Valencia, Santa Apolonia House starts from some difficult geometry and constraints, particularly the narrow façade available on the plot. Its design is based on the breaking of the volume of the house and the generation of several pieces that seek to suit those initial handicaps.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The house recalls the local vernacular architecture by adapting the stone plinths of the nearby dwellings. The different pieces of the house have a stonework plinth that is higher or lower depending on the proportions of the piece and its openings.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

Each piece protrudes out of the attached one in order to articulate a layout that try to generate different views of the garden and set spatial and visual links between them. Their height depends on the use of the room that they host.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The set is topped by a lookout piece that opens to the distant views of the city. A fluid and varying interior is generated by this play on composition, thus providing a different perception of each room caused by the variation of the proportions of the pieces and openings.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The openings are sized and placed according to the sights that they aim to, while the façades are thoroughly designed for creating a balanced composition that integrates these various openings and the duality of materials.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The stone plinth is topped by a white concrete trim, casted in such a way that the two materials form an expressive, complementary set that provides the house with a strong tectonic character. We access the house through the setback between two of the pieces.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The ground floor opens to both sides of the plot, while the pool area is more open and passable. On the other side, the views of the back garden are more controlled and enclosed.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The ground floor hosts the rooms for daily use as kitchen, dining room and double-height living room, to which are attached a guests’ pavilion, a cinema room and an indoor pool.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

The bedrooms and the lookout, dedicated to studio area, are hosted by the first floor. Water is an important element here, thus linking the indoor and outdoor pool with the rooms.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

A sliding window that is hidden by a wall when it is opened becomes the link between them, thus enhancing their continuity. The slot on the swimming pool allows the access of natural light to the basement and projects the reflections on the water. Source by Ramón Esteve.

Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve
  • Location: Torrent, Spain
  • Architect: Ramón Esteve
  • Project Team: Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscà, María Parra
  • REE Collaborators:TudiSoriano
  • Structures: Prodein Ingeniería, Índigo Ingeniería
  • Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona
  • Constructor: Actuaciones Públicas y Civiles S.L.
  • Area: 985 m2
  • Year: 2017
  • Images: Courtesy of Ramón Esteve
Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve
Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve
Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve
Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve
Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve
Santa Apolonia House
Image © Ramón Esteve

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/03/santa-apolonia-house-ramon-esteve.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *