New Angers Collectors Museum and Hotel

Steven Holl Architects wins design competition for New Angers Collectors Museum and Hotel




New Angers Collectors Museum and Hotel
Image © Steven Holl Architects

Steven Holl Architects, together with Compagine de Phalsbourg, has won the international design competition for the new Angers Collectors Museum / Le Musée des Collectionneurs and an adjacent hotel in the center of Angers, France.

New Angers Collectors Museum and Hotel
Image © Steven Holl Architects

The new museum is inspired by the historic Chateau d’Angers and forms a new cultural gateway for the city.

New Angers Collectors Museum and Hotel
Image © Steven Holl Architects

The site for the new Angers Collectors Museum is in the center of the city, on the east bank of the Maine river and across from the Chateau d’Angers, built by King Louis IX between 1228 and 1238 on the foundations of a 9th century fortress.

New Angers Collectors Museum and Hotel
Image © Steven Holl Architects

It is also adjacent to the city’s largest theater Le Quai, creating a new cultural triangle in the heart of Angers and bridging the medieval and contemporary architecture. The museum is set within a series of reflecting pools, which relate back to the history of the site, which was once part of the river.

New Angers Collectors Museum and Hotel
Image © Steven Holl Architects

The new Museum is connected to a linear hotel, which is inspired by the 14th century Apocalypse Tapestry, which is on display at the Chateau d’Angers. Clear and translucent glass are woven together to create a tapestry-like façade.

New Angers Collectors Museum and Hotel
Apocalypse Tapestry at the Chateau d’Angers – Photo © Angers Loire Tourisme, Courtesy of Steven Holl Architects

Together, the museum and hotel shape a public sculpture garden at the center of the site. Passages through the site engage the sculpture garden and connect the site and city to the river.

New Angers Collectors Museum and Hotel
Watercolor © Steven Holl Architects

The 4742 sm, exposed titanium white concrete museum will feature galleries for permanent and temporary exhibitions and an atrium event space, and provide spaces for art education and art storage. In addition, it will share a rooftop restaurant with the hotel. Geothermal heating and cooling eliminate fossil fuels, and recycled water fills the reflecting pools. Source and images Courtesy of Steven Holl Architects.

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/03/steven-holl-architects-wins-design-competition-new-angers-collectors-museum-hotel.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *