The Mill

The Mill by GutGut




The Mill
Photo © BoysPlayNice

The building of Mlynica is part of a large post-industrial area of ​​Light Building Materials in Bratislava. Since 1960s, porous prefabricated concrete blocks, slabs and panels have been produced here.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

Production took place until 1992. After privatization, the new owners sold off the complex and a gradual disintegration of the structures began. The architectural design builds on the structural logic of the original building.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

The reinforced concrete frame filled with porous concrete masonry façade is retained and new programme is inserted into the existing container.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

The façade is opened up purposefully in places where it aligns with the new layout, without compromise and with respect to the load-bearing capacity of the existing perimeter structures.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

The new openings have a free and readable composition as opposed to the original rational mesh of window openings typical of an industrial building. The object of Mlynica is vertically divided into three functional blocks.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

The design of the individual parts of the new programme – event space, administrative premises and flats –communicates via the central space of the former production hall.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

The rigid construction of the structural skeleton is complemented by transparent partitions of the new layout, soft timber infill panels, Profilit walls and exposed media ducts.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

Three new floors for administration are created within the original concrete hoppers which are made accessible from the central hall. The design builds on the contrast between old and new, highlighting the quality of the original building.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

With this approach it is necessary to get rid of unnecessary layers in order to emphasize the structural logic of the building and thus maximize the potential for its new use.

The Mill
Photo © BoysPlayNice

The reconstruction transforms the former industrial complex used for purely technical production into a modern mixed-use building for cultural events, businesses presentation, administration and in smaller part open plan living. Source by GutGut.

The Mill
Photo © BoysPlayNice
  • Location: Turbínová 13, Bratislava, Slovakia
  • Architect: GutGut
  • Principal: Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tomáš Vrtek
  • Co-authors of architectural study: Roman Žitňanský, Patrícia Botková, Katarína Bergerová
  • Graphic: Ľubica Segečová
  • Supplier: ise, s. r. o.
  • Investor: Teslová, s. r. o.
  • Plot area: 2676 m2
  • Built area: 857 m2
  • Net floor area: 3695 m2
  • Built volume: 20100 m3
  • Year: 2017
  • Photographs: BoysPlayNice, Courtesy of GutGut
The Mill
Photo © BoysPlayNice
The Mill
Photo © BoysPlayNice
The Mill
Photo © BoysPlayNice
The Mill
Photo © BoysPlayNice
The Mill
Photo © BoysPlayNice
The Mill
Photo © BoysPlayNice
The Mill
Level 01 Floor Plan
The Mill
Level 03 Floor Plan
The Mill
Level 06 Floor Plan
The Mill
Section
The Mill
Section
The Mill
Site Plan

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/04/the-mill-by-gutgut.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *