The Murray

The Murray by Foster + Partners




The Murray
Photo © Nigel Young

The Murray is a luxury 336-room hotel located on the southern edge of Central with panoramic views of The Peak and the gardens to the south. This major transformation of the listed building aims to reinvent this unique urban quarter – stitching together the urban fabric by linking the large green spaces flanking the site to the east and west.

The Murray
Photo © Nigel Young

A former government headquarters tower, the Murray Building was originally designed at a time when the city was planned around the car, and consequently stands on an island site, surrounded by roads making it impermeable for pedestrians.

The Murray
Photo © Michael Weber

One of the central aims of the project is to reconnect the building with the city at ground level, creating a new street frontage on Garden Road, transparent and welcoming ground floor spaces, and enhancing and extending the landscaped grounds to incorporate a public tai chi area.

The Murray
Photo © Michael Weber

At the tower’s base is a sequence of four-storey high arches intersected by a podium, and a vehicle ramp, which is a distinctive feature of the original building. A large Old and Valuable tree, which rises up through a void in the parking slab of the podium has been liberated and conserved as the centrepiece of the arrivals equence for guests.

The Murray
Photo © Nigel Young

The architecture of the original building is in direct response to the climate of Hong Kong – the windows are recessed and carefully orientated to avoid the harsh tropical sunlight – gaining it an Energy Efficient Building Award in 1994. The design team consulted Ron Phillips, the original architect from the public works department, thus gaining valuable insights into the building’s history.

The Murray
Photo © Nigel Young

The new design retains the façade while upgrading other aspects of the building and extending the life of the building by introducing a new function appropriate for changing demands of the city – giving it a sustainable legacy for years to come.

The Murray
Photo © Nigel Young

The tower is characterised by the distinctive pattern of its white façade, which is made up of a grid of square windows. In a fusion of interior and exterior, the inset bays provide a modular unit and organising principle for the hotel rooms, allowing for a variety of planning options. The upper level suites are angled to create a generous central living space.Luxurious corner suites benefit from spectacular dualaspect views of the harbour and the peaks and gardens.

The Murray
Photo © Michael Weber

“ Our design for The Murray creates a dialogue between the old and the new – giving the building a new lease of life and a renewed purpose, with a unique sense of character that is embedded within the fabric of the building.

The Murray
Photo © Nigel Young

It recalls the tradition of the grand hotels with its distinctive presence and seeks to redefine the idea of luxury, which is about a generosity of space, a sense of calm, and an inherent understanding of how the hotel responds to the needs of the guest.

The Murray
Photo © Nigel Young

The experience is seamless – from how the guests arrive at the destination, and then travel through the building to the interiors that showcase the inherent beauty of the materials, all coming together within a holistic vision for The Murray” says Luke Fox Head of Studio, Foster + Partners. Source by Foster + Partners.

The Murray
Photo © Nigel Young
  • Location: Hong Kong, China
  • Architect: Foster + Partners
  • Project Team: Norman Foster, Luke Fox, Armstrong Yakubu, Colin Ward, Andy Lister, Stefano Cesario, Tim Dyer, Lawrence Wong, Won Suk Cho, Benjamin Stevenson, Carl Bonas, Amy Butler, Charlotte Gallen, Catt Godon, Manuela Guidarini, Tanja Heath, Abbie Labrum, Harry Twigg, Bong Yeung
  • Collaborating Architect: Wong and Ouyang Architects HK Ltd.
  • Structural Consultant: Wong and Ouyang Civil
  • Cost Consultant: Rider Levett Bucknall
  • Mechanical Engineers: Wong and Ouyang Building Services
  • Landscape Consultant: Urbis
  • Lighting Engineers: Tino Kwan Lighting
  • Main Contractor: Gammon
  • Façade contractor: Entasis
  • Podium and Presidential Suites fitout contractor: Pat-Davie
  • Ballroom fitout contractor: Permasteelisa
  • Typical rooms + Rooftop restaurant fitout contractor: B.S.C.
  • Client: The Murray Limited
  • Year: 2017
  • Photographs: Nigel Young, Michael Weber, Courtesy of Foster + Partners
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Nigel Young
The Murray
Photo © Michael Weber
The Murray
Photo © Michael Weber
The Murray
Podium Floor Plan
The Murray
Ground Floor Plan
The Murray
Rooftop Floor Plan
The Murray
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/05/murray-foster-partners.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *