Longchamp

The new Longchamp racecourse by Dominique Perrault Architecte




The renewal of the Longchamp racecourse should ensure that it maintains its place in both the Grand Paris and on the international scene of the world’s major racecourses.

Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp

Such an ambitious goal must be guided not only by an emblematic architectural project that can be adapted to future needs.

Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp

But also a landscape project that transfigures the area, highlighting the built legacy, the historical heritage of the racecourse, and especially the green heritage of the Bois de Boulogne, which composition was originaly designed by Alphand in the 19th century.

Longchamp
Photo © Vincent Fillon

The race for the Prix de l’Arc de Triomphe is the highpoint of the life of the racecourse. Therefore, the main challenge of this project is for it to be able to host this event, which draws up to 60,000 spectators, under exceptional conditions, while also welcoming a much smaller crowd on ordinary racing days.

Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp

This is why the project proposes to deconstruct all the stands dating from the 1960s and to replace them with only one stand, which is both more compact and more functional. Buildings housing support services for the horse races, which are currently scattered around the site, will also be demolished and rebuilt in the form of pavilions.

Longchamp
Photo © Vincent Fillon

Finally, the historic buildings of the racecourse will be renovated. The architecture of the stand is in motion, like a galloping horse. A slight overhang orients the interplay of superimposed stands toward the finish line. But this gap on the racecourse side creates stands that overlook the course, while on the side of the parade ring, a balcony stand is formed.

Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp

In fact, all the features―terraces, walkways, transparencies, and open staircases―will provide permanent views of the entire racecourse with, of course, privileged views over the parade ring and over the course itself.

Longchamp
Photo © Vincent Fillon

The architectural concept is one of transparent “shelves”, with neither front nor back, enabling spectators to go back and forth from a view over the stables to a view over the racecourse. In short, the architectural project creates generous perspectives over the landscape thanks to the significant reduction of the size of the existing constructions on the site.

Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp

The architectural design is very pared down, simple and elegant, allowing the gaze and light to pass through the buildings. The public is always in visual contact and proximity to the horses and professionals, without ever coming into direct contact. One could describe it as fluid architecture that guides movement, as symbolized by the overhang of the grandstand, which also allows the landscape to pass through it.

Longchamp
Photo © Vincent Fillon

Hidden in nature, The Paris Longchamp racecourse revives the charm of garden parties of the past, of promenades in the wood and the poetry of the Bagatelle gardens, while also offering comfort for all types of public and an effective and efficient facility for all the betters. The project for Paris Longchamp will be a model environmental facility of its kind and thus meet the objectives of the climate plan developed by the city of Paris.

Longchamp
Photo © Vincent Fillon

In conclusion, the intervention consists of creating a more naturel place encouraging future planting; more ecological, thanks to an innovative design and the integration of both passive and active systems encouraging the use of renewable energy and the energy independence of its buildings; more flexible, by creating a wide variety of places enabling Longchamp to welcome greater numbers under conditions adapted to the diversity of racecourses; and finally, more pleasant, for the comfort of all users of the site, the horses, jockeys, horsemen and women, professionals and the public at large. Source by Dominique Perrault Architecte.

Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp
  • Location: 2, Route des Tribunes, 75116, Paris, France
  • Architect: Dominique Perrault Architecte (DPA/Paris)
  • Economist: RPO, Paris
  • Museography: Renaud Pierard, Paris
  • Structures: Tractabel Engineering, Gennevilliers
  • Fluids: Oteis, Rosny-sous-bois
  • Facades: Terrel, Boulogne-Billancourt
  • Acoustic, lighting: JP Lamoureux, Paris
  • Landscape architect: Ter, Paris
  • Client: FRANCE GALOP, Boulogne-Billancourt, France
  • LEED / certifications: HQE – regulatory obligation RT2012 for the new buildings
  • Heating: 100 % of geothermal energy
  • Site area: 63 ha
  • Built area: 15 000 m2 SDO / 60 000 m2 SHOB
  • New jockey club tribune area: 34 000 m2
  • Lawn area: 55 000m2 (35 000m2 added)
  • Photovoltaic pannels area: 600 m2
  • Completion: 2018 April 29th
  • Photographs: Vincent Fillon, Courtesy of Dominique Perrault Architecte (DPA/Paris)
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Vincent Fillon
Longchamp
Photo © Dominique Perrault architecte/Adagp
Longchamp
Photo © Vincent Fillon

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/05/new-longchamp-racecourse-dominique-perrault-architecte.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *