Bulgari

Bulgari in Kuala Lumpur by MVRDV




Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

Bulgari’s flagship store in Kuala Lumpur has opened with a new façade that imagines the luxury brand’s heritage, and experiments with traditional materials.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

The storefront is the first in a series of MVRDV façade designs for the luxury brand. This concrete and resin facade is permeated by gold light to create a marble-veined façade.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

For over a century, Bulgari has set the pace for Italian style with a forward-looking, creative spirit that draws inspiration from the timeless beauty of Roman art, while giving it a distinctive contemporary touch.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

MVRDV’s design draws on inspiration from the luxury brand’s heritage. The cornice of via Condotti is a set element used asymmetrically in different locations over the world, and its iconic marble façade now reinvented and reinterpreted by material experiments.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

In Kuala Lumpur, a façade which by day is striking but organic, whilst at night, a more dramatic effect is achieved. This innovative façade developed from a research-process in collaboration with Technical University Delft, and Tensoforma, who worked on façade production.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

The result of which was a new product for the store. Glass Reinforced Concrete (GRC) was cut according to pattern and filled within with resin then illuminated by amber LED Lights.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

A stainless steel sheet acts as a base for the resin, with panel joints hidden and integrated into the vein pattern. Either during the day or at night time, the Bulgari façade that achieves the desired translucent effect emanating a warm amber glow.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

The new catalogue for future Bulgari storefront façades can be adopted globally, making them instantly recognisable and unique in any context.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee

An approach offering endless possibilities that combine sophisticated detailing with high-quality materials. Source by MVRD.

Bulgari
Photo © Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee
  • Location: Kuala Lumpur, Malaysia
  • Architect: MVRDV
  • Principal: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries
  • Concept Phase – Design Team: Jacob van Rijs, Fokke Moerel with Sanne van der Burgh, Aser Giménez Ortega, Elien Deceuninck, Rico van de Gevel and Junxiang Zhang
  • Design and Material Development Phase – Design Team: Jacob van Rijs, Fokke Moerel with Aser Giménez Ortega, Elien Deceuninck, Simone Costa, Frane Stancic, William de Ronde, Marek Nosek and Rico van de Gevel
  • Construction Phase – Design Team: Jacob van Rijs, Fokke Moerel with Aser Giménez Ortega, Simone Costa and Marek Nosek
  • Material Research: Delft University of Technology – Rob Nijsse, Frederic A. Veer, TelesillaBristogianni, FaidraOikonomopoulou, Lida Barou and KeesBaardolf
  • Structural Research: ABT bv – E.H.J. ten Brincke, P.A. Bulsink, M.LW. van Veghel, E.A.M van den Broek
  • Engineering and construction: Tensoforma Trading s.r.l.- Stefano Bertino, Laura Finazzi, Ilenia Longa and Fabio Pettenati
  • Resin: Estro s.n.c – Marco Salvioni
  • Concrete: CDF s.r.l – Jacopo Antonioli
  • Glass: Vetraria Bergamasca Tecnovetro s.r.l – Sonia Bonesi
  • Glass film: Euroline for 3M – Massimo Schetz
  • Client: Bulgari
  • Programme: 103.4m2, façade design
  • Year: 2018
  • Photographs: Daria Scagliola and Edit – Stijn Brakkee, Courtesy of MVRDV

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/06/bulgari-kuala-lumpur-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *