De Key

De Key head office transformation by Studioninedots




De Key
Image © Studioninedots

Dutch housing association De Key announced that its head office in Amsterdam is going to be transformed based on a design by Studioninedots. In order to turn the existing complex on the Hoogte Kadijk into an accessible, sustainable and characteristic urban office in the coming years, the interior and exterior of the three work buildings will be fused into a coherent whole.

De Key
Image © Studioninedots

Through a series of smart interventions, the office is to be enriched with a range of workplaces and meeting spaces. The identity of the complex will meet that of the neighbourhood. Moreover, De Key believes that its demand for a future-proof working environment with a BREEAM In-Use Excellent, as well as collective and flexible spaces, has been more than answered.

De Key
Image © Studioninedots

Ambition
The concept of connection was integral to the design. De Key intensifies its urban and social identity by uniting colleagues in the existing office complex on the Hoogte Kadijk and by linking the buildings to the neighbourhood.

De Key
Image © Studioninedots

The new workspaces function to facilitate a variety of characteristic places, diverse and intensively used and offering spaces for colleagues to meet each other. Varying atmospheres, the use of natural materials, a large amount of daylight and the ample presence of greenery will increase the sense of well-being there.

De Key
Image © Studioninedots

Open
A key element of the transformation is the connection of the spaces on the ground floor. Here, special spaces for informal meetings are to be situated: the restaurant facing the Kruithuisstraat, the collective space next to the Hoogte Kadijk, the Werklab (Work Lab) in the Houtsmaloods to be programmed separately and, in the event of good weather, even the garden in between.

De Key
Image © Studioninedots

This transparent ground floor will, in turn, connect with the surroundings. At street level, an unbroken structure of concrete frames, open or with glass facades, will tie together the three building elements and the inner courtyard as if with a ribbon.

De Key
Model

Future value
On behalf of De Key, Rienk Postuma says: “Moving to one location will significantly reduce our footprint: commuting is no longer necessary, and we will take up less square meters in the city. The design matches both the historic context and the identity of the neighborhood: spot on for the Kadijken-area. The interventions bring daylight into the volumes which will results in a generous and inviting office complex.” Source by Studioninedots.

De Key
Isometric
  • Location: Hoogte Kadijk, Amsterdam, NL
  • Architect: Studioninedots
  • Design Team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project Team: Bas van der Pol, Jurjen van der Horst, Sem Holweg, Gerty Daniëls
  • Team: DZAP, Techniplan, DPA, Bouwadviesbureau Strackee, Skaal Bouweconomisch Adviesbureau, DELVA Landscape Architects/Urbanism, Wijngaarde & partners
  • Commissioning party: De Key
  • BREEAM-NL In-Use: Excellent
  • Status: closed competition, first prize
  • GFA: 5,000 m2
  • Year: 2018
  • Images: Courtesy of Studioninedots
De Key
Ground Floor Plan
De Key
Level 01 Floor Plan
De Key
Level 02 Floor Plan
De Key
Level 03 Floor Plan
De Key
Level 04 Floor Plan
De Key
Scheme transparant ground floor.
De Key
Scheme urban office blocks
De Key
Scheme dynamics and atmospheres

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/06/de-key-head-office-transformation-studioninedots.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *