headquarters for Solvay

New sustainable headquarters for Solvay by Schmidt Hammer Lassen Architects wins international competition




headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

Solvay, an advanced materials and chemical company, selected Danish architectural firm Schmidt Hammer Lassen Architects to design its new headquarters in Brussels. The winning team, also comprised of local firm Modulo Architects and VK Engineers, was chosen after an international competition that included European firms OMA, Valode & Pistre, Wilmotte & Associés, and Henning Larsen.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

The new campus signals a shift for Solvay towards a more open, sustainable culture amidst a recent radical transformation of its business portfolio. The new building, located on the 22-hectare site that has housed many of Solvay’s activities since 1953, will not be a typical corporate office, but rather a fluid, collaborative space where teams and partners can co-create and interact.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

One company. One campus. One building.
Sustainability and resiliency are two key drivers in the design of the new Solvay headquarters. The company’s dedication to its green ambitions are evident throughout the design of the zero carbon footprint, near zero energy building and green campus. Upon arriving on the new campus, employees and visitors will feel the spirit of the place.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

The Esplanade is the “urban carpet” that welcomes people to the premises and has a more formal, urban character than its surroundings, featuring planters with benches, solitary trees, and small reflective pools. The new large green roof, designed as a geometric garden, offers unobstructed views of the surroundings. It also features skylights and large sunken gardens that provide the workshop areas beneath with access to the outdoors.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

The existing park on the west side of the entrance will become a dedicated forest, and will reintroduce the 18th century old water stream linked to the Senne. Rainwater across the campus will be harvested and reused as much as possible, and the stream will amplify the natural rainwater ponds to boost biodiversity while creating microclimates.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

An open-air amphitheatre in the Yard on the north side of the campus will connect the headquarters with the new restaurant. Careful attention has been given to the existing trees when shaping this space in order to take advantage of the sloping landscape and the historic value of the existing species. The green spaces and the large plaza will guide staff and visitors to the glazed, open and inviting main entrance lobby, flanked by the café and the Solvay Experience Centre.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

Inside the building, an impressive atrium, bathed in natural light, will offer social and visual connectivity between floors and departments. The first two floors house the laboratories and workshops, while the offices occupy the upper four floors. In between these, the Meeting Centre allows employees to gather, relax and communicate, while taking in the campus’s green views through large 360° terraces.

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

Informal workspaces, such as the large social staircase that lines the atrium and the peaceful green patio that serves as a backdrop, will welcome new ways of working, communicating and collaborating. “The building makes a dynamic impression thanks to the shift in levels and the terraces,” said Kim Holst Jensen, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “The extensive digital applications will contribute to the building’s smart use of energy, and the open, transparent design will act as a lighthouse on the campus.”

headquarters for Solvay
Image © Schmidt Hammer Lassen Architects

A sustainable statement
Solvay has ambitious sustainable development objectives, and is committed to minimizing its industrial waste and the impact of its manufacturing processes on air, water and soil quality. Schmidt Hammer Lassen’s winning design, which is expected to be certified BREEAM Excellent, will be carbon neutral, using geothermal energy, solar cells and natural ventilation, all set on a rolling green campus. Source by Schmidt Hammer Lassen Architects.

headquarters for Solvay
Model
  • Location: Brussels, Belgium
  • Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Local Architect: Modulo Architects
  • Landscape Architect: Ontwerpbureau Pauwels
  • Lead Engineer: VK Engineers
  • MEP: Istema NV
  • Explosion Prevention: Abesco CVBA
  • Scenography: Kollision
  • Client: Solvay
  • Size: 42,000 m2
  • Competition: 2018, First prize in an international competition
  • Images: Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
headquarters for Solvay
Site Plan
headquarters for Solvay
Section
headquarters for Solvay
Diagram
headquarters for Solvay
Sketch
headquarters for Solvay
Sketch
headquarters for Solvay
Sketch

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/06/new-sustainable-headquarters-solvay-schmidt-hammer-lassen-architects-wins-international-competition.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *