Florence

Florence Culture and Art Exchange Center by penda




Florence
Photo © Xia Zhi

Penda China Office has recently completed the design for the renewal of the Florence (Dalian) Culture and Art Exchange Center at Gangwan Yihao, Zhongshan District, Dalian. The former buildings includes a four-floor shopping mall, three 30-floor apartment buildings with one basement floor and an 8-floor art hotel. The Phase I renewal project focuses on the four-floor shopping mall. For the purpose of urban renewal, the conventional commercial spaces are faced with both the transformation of trade mix in the long run and the upgrading of functions in the short run.

Florence
Photo © Xia Zhi

As reflection on art and business, the client brought in two renowned art training schools, Accademia d’Arte (ADA) and IL TRILLO music school to Dalian. Both schools are from Florence, the Italian art capital that is thousands miles away and boasts rich artistic heritage. Teachers from both schools were also invited to give lecture in Dalian, enabling the children in China to have the world’s top art education at their doorstep. This is of immeasurable significance for the children’s growth.

Florence
Photo © Xia Zhi

The former commercial functions are totally abandoned and everything is unfolded centering on the theme of art. In the 4-floor building, musical instrument stores, painting material stores, galleries, etc are placed along the art street on F1 as both the supporting facilities for the schools and urban leisure space. Picture book galleries, parent-child restaurants and art cafes are provided on F2 as recreation space of the accompanying parents. The main teaching and exhibition space of the ADA and the IL TRILLO, including art classrooms, music classrooms, artist studios, exhibition halls and concert hall are planned on F3 and F4.

Florence
Photo © Xia Zhi

The new trade mix generates new circulation demands. Firstly, separate circulation should be planned for parents waiting for children and children attending classes. Secondly, separate zoning should be provided for customers attending classes and those merely coming over for consultancy. Thirdly, fine art and music classrooms should be separated from each other, as fine art classes impose strict requirements for lighting while music classes for voice and sound insulation. Fourthly, the separate circulations should be planned for teaching and public performance at the concert hall to ensure both the children’s safety and professional performance.

Florence
Photo © Xia Zhi

Last but not least, the circulations for teaching facilities on F1 and residents in the three apartment buildings should be separately planned to ensure the privacy of residents and the independence of teaching. To accommodate these new functional requirements, the former transparent commercial space on the same floor was in need of disruptive transformation. We first locate the main entrance to the reception area of the schools at the west corner on F1, as this is the most prominent position on the triangular building geometry and the immediate outdoor plaza is ideal for hosting student recruitment events.

Florence
Photo © Xia Zhi

Though it is the best location for lobby entrance, no connection to the upper floors is available here. This is quite inconvenient for customer paying visits and children attending classes. To address this issue, we added two external elevators that directly connect the lobby and the classrooms while providing a resting area for parents inquiring about classes. Conventional shopping malls always have atrium where escalators are available for customers. However, escalators are not safe for children in the art schools. Besides, atrium is not an efficient way to use space.

Florence
Photo © Xia Zhi

Therefore, we canceled the previous escalators and planned a vertical stairway with steps of different width in the 4-floor atrium space. This way, this area not only functions for vertical transportation but also serves as a public resting space for the children during class breaks. For art schools, space like this also means various potential opportunities such as exhibitions, picture reviews and gatherings, which are to be discovered and explored by the children themselves in the future. Besides, the daylighting here allows the sunshine flood into F1 and make the vertical green space possible. Most importantly, daylights at the top of the overhung space may take fresh air into the classrooms through natural ventilation and cut the energy demands.

Florence
Photo © Xia Zhi

F3 is planned with classrooms for fine art and music. Fine art classrooms should be open and flexible, with internal connection to the exhibition hall on F4. However, the circulation crossing with students of music classrooms should be avoided. So we added an external stairway outside the classrooms on F3 and F4. The stairway not only facilitates the convenient communication between the teachers and students in the fine art classrooms, but also diversifies the facade of the building and adds identity to the building. In a triangular spatial pattern and ribbed structure, the stairway looks like a time travel tunnel along with the changing light and shadow effect in the building, and will become an inspiration for the children.

Florence
Photo © Xia Zhi

Different from the open and daylight fine art classrooms, the music classrooms should be sound-insulated and separated. The doors and windows are made of soundproof glass to ensure the best sound effects in the classrooms. Colored sound-absorbing panels are also used to absorb and reflect sounds in space and enhance the artistic effects. The design team also engaged reputed sound and light consultant to ensure the flawless implementation of the design. The process of urban renewal is not just about the renewal of architectural space, but also about that of functionality and trade mix. Only new intervention means can inject new spaces and opportunities to urban lives. What the urban renewal boils down to is the insights of lifestyles.

Florence
Photo © Xia Zhi

What matters is to find out the functionality and trade mix that most suit today’s economic development and consumption patterns. Specifically, the renewal of architectural space should not only cater for the needs of new functionality and trade mix, but more importantly, greet the old urban fabric with modern design language and aesthetics. Only then can we breathe new life into the otherwise rigid urban landscape. The design for Phase I of Florence (Dalian) Culture and Art Exchange Center was basically completed in less than a year, and has now officially opened to the public. Source by penda.

Florence
Photo © Xia Zhi
  • Location: DaLian, China
  • Architect: penda Beijing office
  • Designer: Sun Dayong, Wan Shuyan, Chris Precht
  • Project Team: Stella Xie, Leng Junyi, Zhu Yue, Anna Ludwig, Ding Xin, YaoyaoMeng, Guyuan, Zhangxun, Daihechi…
  • Lighting Consultation: Zhu Haiyan
  • Acoustic Consultation: Radio,Film & TV Design and Research Institute
  • Structure Consultation: Dalian Tiangong Architecture Design Institute
  • Size: 8000 m2
  • Year: 2018
  • Photographs: Xia Zhi, Courtesy of penda
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi
Florence
Photo © Xia Zhi

Florence Florence

Florence
Function
Florence
Structure

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/07/florence-culture-and-art-exchange-center-by-penda.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *