New Conservatoire d'Orsay

New Conservatoire à rayonnement départemental d’Orsay by Atelier Novembre




New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

Located on the Saclay Plateau, a highly dynamic area of the Paris region and home to a major cluster of high technology companies and universities, this conservatory of 2,800 m² is dedicated to teaching music, choreography and the dramatic arts.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The Conservatoire à rayonnement départemental d’Orsay was built for the purpose of bringing instruction in the arts to this technology-oriented Paris-Saclay Plateau.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The location chosen lies at the edge of a remarkable botanical park, and beside a river, near the city blocks of single family homes of the town of Orsay and a university campus. The project serves as a landmark at the intersection of these different worlds.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The lyricism of the façade, punctuated by vertical blades, expresses the cultural purpose of the place, by evoking a musical stave, the folds of a stage curtain, and the keys of a piano or the strings of a harp.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

A facility open to the city
The Atelier Novembre placed the structure on its site so it appears as if on a stage. This was achieved by creating a beautiful, largely glazed façade to signal the great openness of the facility. The supple forms of the auditorium clearly signal its cultural vocation.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

A facility integrated into a natural site
The fragmentation of the conservatory into “pavilions” is intended to provide a convivial aspect, and an intertwining of construction and surrounding nature by means of voids created between the bodies of the buildings.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The qualities of this immediate project environment were oriented toward the creation of visual sequences and porosities that set up an intimate relationship between the building and the site upon which it stands.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The building offers framed views as well as large curtain windows open to the surrounding nature, as if to “place the site on stage.” These transparencies create continuity between the interior garden, the building’s galleries, the park and the river beyond.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The interior garden, an everyday meeting place for conservatory students, functions not only as a concourse but also as a lively spot inviting passersby to linger. Its layout lends itself to encounters and the organization of diverse outdoor events such as little shows or concerts.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura

The landscaping and the organization of pathways extend the scope of the project’s composition and are part of the staging and framing of the building and its openness to the exterior. Source by Atelier Novembre.

New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura
  • Location: Orsay, France
  • Architect: Atelier Novembre
  • Technical studies: Oteis Séchaud Bossuyt
  • Interior design: Scénarchie
  • Acoustics: J.P. Lamoureux
  • Landscape design: Agence Christophe Gautrand & associés
  • Color & Signage: Studio b-headroom
  • Client: Communauté Paris-Saclay
  • Program: Reception area, auditorium of 300 seats, classrooms for lectures and practice sessions (music, dance, theater), logistical and other annexes
  • Budget: €10,6m Excluding VAT
  • Surfaces Areas: 2,800 m2
  • Opening: April 2018
  • Photographs: Takuji Shimmura, Courtesy of Metropolis Communication
New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura
New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura
New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura
New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura
New Conservatoire d'Orsay
Photo © Takuji Shimmura
New Conservatoire d'Orsay
Site Plan
New Conservatoire d'Orsay
Ground Floor Plan
New Conservatoire d'Orsay
First Floor Plan
New Conservatoire d'Orsay
Second Floor Plan
New Conservatoire d'Orsay
Section and Elevations

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/07/new-conservatoire-a-rayonnement-departemental-dorsay-by-atelier-novembre.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *