Project Salt

Project Salt by MVRDV




Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

Small and mid-size companies often have trouble finding suitable office space in Amsterdam.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

The creative industry has seemingly unrealistic demands when it comes to office locations: an incubator of ideas, which is spacious and inspiring, with a unique design at a great location with car access.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

Salt is a response to these needs, providing small, high quality offices, each with a unique identity. The building forms part of Amsterdam’s port redevelopment Minervahaven, contributing to its ambition to become a new creative hub.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

Salt is five levels high and a 30m x 30m x 20m cube-shaped building with distinct concrete frames stacked on top of each other.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

The concrete frames house a variety of different windows permeating the façade to keep the individuality of each 5m x 4m unit.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

Windows are arranged in a random order so that the buildings’ distinct glass and concrete façade offers a different view depending on what side it is approached from.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

The interior of the building follows the demands of creative companies for large, roughly finished, loft-like spaces: no hung ceilings, exposed materials such as concrete, aluminium and steel, and flexible floorplans.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

A solar roof means that the building will generate some of its energy, whilst parking is located inside the plinth.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

All of the building’s flexible loft-style working spaces are offered as rental spaces that can either consist of a whole floor or dived into smaller units.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

A private roof garden introduces a social gathering space at the south facade of the building while the full height lobby space with its grand cascading stairs connects the various levels vertically. MVRDV was commissioned to design Salt by NIC Building Ambitions. Source by MVRDV.

Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Architect: MVRDV
  • Principal in Charge: Jacob van Rijs
  • Project Team: Frans de Witte with Gijs Rikken, Guido Boeters, Oana Rades, Arjen Ketting, Ivo Hoppers and Victor Perez Equiluz
  • Project managers: Firmus Vastgoed and Bulters & Bulters
  • Contractor: Barten Groep
  • Structural Engineer: Ikaabee
  • MEP Engineer: Denned
  • MEP advisor: Hamel Regeltechniek
  • Client: NIC Building Ambitions
  • Programme: 3,700 m2 offices and parking
  • Year: 2018
  • Photographs: Ossip van Duivenbode, Courtesy of MVRDV
Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode
Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode
Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode
Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode
Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode
Project Salt
Photo © Ossip van Duivenbode

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/07/project-salt-by-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *