Residential complex

Residential complex of Meygoon by New Wave architecture




Residential complex
Photo © Parham Taghioff

Meygoon is well-situated in a delightful climatic area in the north side of Tehran, while residence in Tehran as one of most polluted metropolitan in Asia suffered a lot from its high rate of pollution and stress.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

For people in Tehran seeking temporary stopover in suburbs of city is so desired and somehow common, as for the designer it comes to mind how to create and space which help to its residents to collect their energy and peace of mind to get back to their activities in the city.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

The biggest obstacle in front was the client request about using a lot of projects as much as it is possible and using going in levels to ultimate height limitation. Meygoon is in range of highlands with rocks as the primary context of the ground and very cold and dry climate.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

In respect to the mentioned environment and with goal of saving the visual contact between residence and surrounding, the design was progressed, as in south side with applying wide traces in addition to the floor to ceiling openings the possibility of creation and defining new activates for residence in front of such beautiful and significant scenes were became applicable, alike to alive pictures.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

These wide windows embraced beautiful natural scenes and illustrated the flying of time from sunrise to the sunset, in a different season for their observers. The projects facades were designed and covered with semi-similar rock shape crusts with inspiration from stone and sharp edge rocks around the lot.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

This trend in design generates some terraces that moreover control Unpleasant west, cold wind it can be used on some occasions by the residence.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

In the east side of the building for creating safe and bumper zone beside the main road, some chaotic tracks of shapes which are more looking like harsh cuttings were shaped, that could work either as window and opening for terraces in case.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

In between two substantial volume, a void was designed to play the role of central space and Atrium for the building with a high value of light which with its wide transparent partitions, create a peaceful and lovely outlook for residents to walk around and enjoy.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff

A green roof for multi-functional events is designing, sports zone is in the underground with gym, sauna, and pool, and finally, magnificent terraces facing to the mountains could be a recovery space for the residence. Source by Residential complex of Meygoon by New Wave architecture.

Residential complex
Photo © Parham Taghioff
  • Location: Meygoon, Iran
  • Architect: New Wave architecture
  • Principal Architects: Lida Almassian, Shahin Heidari
  • Project Team: Zahra Hamedani , Maryam Amanpour, Tina Yavarian , Soheila Zahedi, Shirin Zeiaei, Ilnaz Ashayeri, Pary Pour Moghaddam, Paniz Mehri
  • Structural Designer: Yaghoub Abedpour
  • Client and Contractor: Yghoub Abedpour / Kamran Jalilvand
  • Gross floor area: 5000 sqm
  • Completion Date: 2018
  • Photographs: Parham Taghioff, Courtesy of New Wave architecture
Residential complex
Underground Level Plan
Residential complex
Ground Floor Plan
Residential complex
Typical Plan
Residential complex
Section
Residential complex
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/07/residential-complex-of-meygoon-by-new-wave-architecture.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *