House in La Vall

House in La Vall by Ramon Esteve




House in La Vall
Image © Ramon Esteve

The project is based in a revision of the vernacular townhouse, located in the old town of the city. Its interior spaces are arranged around a sequence of hierarchically disposed patios that introduce sunlight into the rooms.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

As the house opens to these patios, the private life is sheltered in the interior. In spite of this, a special attention has been paid to the façade in order to achieve a complete integration of the house in the local environment.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

Tradition from Modernity
The façade has been made with natural finishes and materials, and solid surfaces exceed the openings, designed according to the typical proportions in a townhouse, resulting in a contemporary interpretation that complete a historical site.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

The use of natural materials in light tones, such as the irregularly shaped stone plinth and the mortars, is combined with darker details such as small elements of forged steel and wood. These contrasts make the house look vivid.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

“The hermetic façade towards the street introduces an element of surprise for the user, as it contrasts with the bright interior generated by means of a sequence of patios where the rooms are distributed around”, Ramón Esteve.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

Microcosm
The house plan features strongly longitudinal proportions. The ground floor hosts the day rooms with a direct link to the street, thus keeping a typical townhouse layout.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

The larger patio is enclosed, so the garden that contains the pool is visually linked to the sky and generates a microcosm.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

The night areas are located on the first floor, where the main bedroom opens to the patio through a garden terrace.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve

Sustainability
The house has been designed according to sustainability criteria by means of the installation of water-harvesting devices and the integration of solar photovoltaic panels to produce electricity and hot water.

House in La Vall
Image © Ramon Esteve
  • Location: Comunidad Valenciana, Spain
  • Architect: Ramon Esteve
  • Project Team: Víctor Ruiz, Concheta Romaní
  • Collaboratiors: REE Tudi Soriano
  • Collaborators: Ingeniería Bataller Catala, David Gallardo
  • Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona, Rafael Ferriols
  • Constructor: Inserman SL
  • Status: under construction
  • Area: 1.290 m2
  • Project: 2017
  • Images: Courtesy of Ramon Esteve
House in La Vall
Image © Ramon Esteve
House in La Vall
Image © Ramon Esteve
House in La Vall
Image © Ramon Esteve
House in La Vall
Image © Ramon Esteve
House in La Vall
Image © Ramon Esteve
House in La Vall
Image © Ramon Esteve

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/08/house-in-la-vall-by-ramon-esteve.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *