Komorebi

Komorebi by Kengo Kuma




Komorebi
Photo © Robin Oggiano

On the hill overlooking Saint Victoire in Southern France that Cezanne much loved by Paul Cézanne, we made a pavilion as organic as a tree.

Komorebi
Photo © James Reeve

By gradually lifting off the planks of ipe in 20 mm-thick with excellent durability, we achieved a floating kind of lightness.

Komorebi
Photo © James Reeve

We supported the transparent structure by sandwiching a 4 mm-thick stainless plate between the planks.

Komorebi
Photo © James Reeve

We tried abstraction of the trees in the way Cézanne drew Saint Victoire. Source Kengo Kuma and Associates.

Komorebi
Photo © Robin Oggiano

A model of the pavilion was recently exhibited at “Lab for material” in Tokyo, a collection of the architect’s works organized into categories such as bamboo, wood, paper, stone, and earth which highlights its sensitivity to the environment and to materiality.

Komorebi
Photo © Robin Oggiano
Komorebi
Plan
Komorebi
Section
Komorebi
Details
Komorebi
Model

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/08/komorebi-by-kengo-kuma.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *