Southbank by Beulah

OMA reveals vertical city proposal for Southbank by Beulah tower




Southbank by Beulah
Image © MR.P

Melbourne is renowned for its liveability, overlaying a geographically perfect location with beautiful surroundings and a moderate climate.However, there are also downsides to its planning. Melbourne is very car dependent; there are comparatively few people that live in the city and thus bears some of the most extended urban sprawl in the world. It is a city of contrast. The Base of the building is a 24/7 mixed-use vertical city in which many cultural, commercial, educational and social program elements have their unique spot bound together by the more generic program of retail and food & beverage.

Southbank by Beulah
Image © MR.P

In this vertical city, there are highways of movement through the large express escalators, shortcuts by elevators, and laneways to wander on through the normal escalators, stairs, and voids. The planning of the Base builds on the principle of large scale public invitation and open arcades after which a vertical wonderland of discovery awaits. It is a vertical sheltered extension of both the streetscape surrounding the building, and Melbourne itself. The Base is the foundation of the project, giving it its 24/7 livelihood. It represents the urban experiment Melbourne is looking for – an urban living lab. We have deployed a strategy to stretch the boundaries of current policies in the Base for the benefit of the public good.

Southbank by Beulah
Image © MR.P

The Base starts as the site and tapers back to a slab 100m above the city. In this tapered volume, the different program elements, clearly readable behind the façade, are distributed strategically to create large vertical movement. BMW is a flagship function in the Base of the tower and sits strategically positioned on the corner of Southbank and City Road. Although elevated above the ground to fit within the Base concept of providing a permeable and public street level, the BMW Experience Centre boasts an iconic feature – a cylindrical glass car lift – piercing through the ground and connecting the 1400m2 basement storage and the mezzanine experience space clad in a distinguished blue dichroic glass façade.

Southbank by Beulah
Image © OMA

The cylindrical lift is meant to be a maximum impact feature with minimum footprint – it serves as a kinetic vitrine exhibiting prototype cars, creating a folly at the ground and inviting visitors to look up through the openings in the experience center’s hanging floor. The concept of moving cars vertically is consistent with the idea of exhibiting a robotic parking facility on the other end of the Base in the mechanical carpark block. Our space planning concept for BMW is namely this – the future of the car in the city cannot be related to a low density sprawling lot taking up from the active pedestrian public realm. Rather, it lays in technologies geared towards sharing, compact storage, and optimized user experience.

Southbank by Beulah
Image © OMA

Situated in one of the last remaining open plots of Southbank, our BMW flagship yields the ground to the pedestrian while it remains well-embedded in the commercially viable retail and public space ecosystem of the Base. As one of the “special volumes” in our concept, the experience center is clad in a special façade – a dichroic glazing in the iconic BMW blue shade. The BMW logo appears in the moving lift platform that shuttles between basement and mezzanine levels. The underbelly of the mezzanine is clad throughout in a light fixture designed as a giant headlight, visible from a wide radius outside the building. Glazed circular openings are embedded in it and reveal to visitors cars parked on them and the activities taking place in the hi tech experience center above.

Southbank by Beulah
Image © OMA

The Office portion comprises of a variety of plates that range between 1800m2 and 2200m2 – the minimum and maximum plates given by the Brief. The block sits right above the Base and is a straight extrusion that, unlike the hotel and residential components, always sits parallel to its core. This layout provides open and flexible floor plates with grand views of Southbank and City Road and opens the corners of each level to two green break areas on the East and West ends. These interior gardens can be fully open with the foldable façade system on the slim sides of the tower, serving as urban terraces that either overlook the Southbank and City Road intersection or act as buffers between the workspaces and the adjacent Hanover House.

Southbank by Beulah
Image © OMA

The Office core footprint is larger than the core footprints of the hotel and residential components. The Hotel Segment sits just above the office block and is the first upper tower programmatic segment twisting around the core. It consists of 6 typical residence levels and 7 typical suite plates. The plates are simple, efficient and spacious. Two amenity levels at the top and bottom of the hotel block offer a variety of wellness, food and beverage, and recreational facilities, and the lower one also houses the check-in. The check in area is deliberately placed in the midst of wellness amenities, so that upon arrival guests can be immersed in a soothing, relaxed environment. The residential part of the tower is deliberately situated at the top to capitalize on views and daylight.

Southbank by Beulah
Image © OMA

The gentle twist at the top of the residential component not only provides the tower with an iconic and elegant silhouette, but also increases views East-West, bringing extra quality to the residences with views towards the Port Philip Bay and the Botanic Gardens. The residential segment of the tower boasts particularly efficient floorplates due to the compact core layout – the efficiency of this part of the tower is 81%. The unit type ratio is optimal. Smaller units are fitted with winter gardens as extra amenity and daylight. In response to the ambitious brief, the residential component is generously supplied with amenities ranging from fine dining, private party rooms, VIP movie theater, fitness, recreation, a wellness centre, creche, gardens, and a pool at the base of the residential block. Source by OMA.

Southbank by Beulah
Animation © OMA
  • Location: Melbourne, Australia
  • Architect: OMA
  • Partner in Charge: David Gianotten
  • Director in Charge: Paul Jones
  • Project Architect: Roza Matveeva
  • Project Team: Samuel Biroscak, Jack Davies, Roman Kekel, Andrew Keung, Davide Masserini, Justin Ng, Xiaotang Tang, Elizabeth White
  • Local Executive Architect: Conrad Gargett
  • Engineering Consultant: ARUP
  • Site Photographer: TomRoss.xyz
  • Model Photographer: Frans Parthesius
  • Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall
  • Visualizations: MR.P
  • Traffic Engineer: AECOM
  • Client: Beulah International
  • Program: Offices, Hotel, Residential, Retail, BMW Experience Center
  • Total GFA: 255,000m2
  • Total height: 345m
  • Year: 2018
  • Images: Courtesy of OMA
Southbank by Beulah
Diagram
Southbank by Beulah
Image © OMA
Southbank by Beulah
Image © OMA
Southbank by Beulah
Photo © Frans Parthesius
Southbank by Beulah
Photo © Frans Parthesius
Southbank by Beulah
Image © OMA

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/08/oma-reveals-vertical-city-proposal-for-southbank-by-beulah-tower.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *