Maebong Daycare Center

Maebong Daycare Center by Daniel Valle Architects




Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

Children have a different scale perception than adults. At a young age, everything looks larger in size than when we see it as adults. The project focuses on the idea of scaling down the perception of the building so that the future young users can relate more to it.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

In order to achieve this goal the massing of the building is divided into five smaller volumes. Each of them has a distinctive color, geometry and finishing material to emphasize the smaller ones among the overall mass.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

Windows also contribute to the overall idea of scale perception. They are designed in various sizes and heights so that all users –children from one to five years and adults- can have direct views to the exterior.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

No matter what the height of the user is, there will always be a window that adjusts to it. The building is located in the junction between two roads.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

The main entrance of the building opens towards the wider road consequently the entrance is designed so that children cannot have a direct exit to the road but rather through a transition space.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

This space serves as a safety area but also as a playground and as a buffer zone between classes and the traffic’s noise coming from the main road. For safety reasons, the parking area is located on the opposite side from the main entrance with access for vehicles from the secondary road.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

The building is organized around a central stair painted in blue color with a large skylight on the roof that allows natural light access to the heart of the building. Classrooms open towards this space.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

Classrooms are orientated to south and east while the serving programs such as kitchen, storages, elevator, and bathrooms are orientated towards the north.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

A greenhouse is located on the third floor that not only acts as part of the educational program but also as a heating system during the cold days of the winter.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun

The warm air accumulated during the day is released later in the evening to the inner spaces contributing to the overall air treatment of the building. Source by Daniel Valle Architects.

Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun
  • Location: Seongdong-gu, Seoul, South Korea
  • Architect: Daniel Valle Architects
  • Project Team: Daniel Valle, Irene R Vara, Sunmin Lee, Yejun Pee, Sojeong Noh, Javier Chan Porras, Iago Blanco
  • Local Architect: de Zign partnership
  • Area: 800 m2
  • Year: 2018
  • Photographs: Lee Namsun,  Courtesy of Daniel Valle Architects
Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun
Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun
Maebong Daycare Center
Photo © Lee Namsun
Maebong Daycare Center
Axo
Maebong Daycare Center
Ground Floor Plan
Maebong Daycare Center
First Floor Plan
Maebong Daycare Center
Second Floor Plan
Maebong Daycare Center
Sections
Maebong Daycare Center
Concept

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/09/maebong-daycare-center-by-daniel-valle-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *