Concordia Hub

Concordia Hub by MVRDV




MVRDV has released its proposed design for the Concordia Hub, a renovation and extension of a 19th-century listed building on Słodowa Island in Wrocław, Poland, the only remaining survivor after the Siege of Breslau in the final months of World War 2. MVRDV’s design retains the façade of the existing building and adds a contemporary extension to the rear, creating a focal point for the neighbouring park and a destination that will attract more visitors to the Island.

Concordia Hub
Image © MVRDV

MVRDV’s design for the Concordia Hub both looks back at this history and brings the structure into the future, and is thus influenced by depictions of Janus, the Roman deity of transitions, time, and duality. While the form and interior layout of the building displays a certain symmetry, there are clear distinctions between the “formal” side of the building, featuring the retained façade of the historic building, and the new addition, which faces the park and is transparent, modern, and most importantly inviting.

Concordia Hub
Image © MVRDV

At both ends of the building, triple-height stepped voids provide a grand entrance space, hosting a café in the existing structure (with exposed brickwork from the original façade) and a food hall in the extension (which will include a large mural or installation by a local artist interacting with the stepped ceiling). The rest of the building will host co-working office spaces, while the uppermost floor will feature an open-air terrace with views to the city on all sides. The design of the extension is respectful to the existing façade, continuing its roofline and the size and pattern of its windows.

Concordia Hub
Image © MVRDV

Both the retained historic and the newly constructed façade will be treated with concrete plaster, yet in a nuanced way by making it either more rough or polishing it to a shine. In this manner, a patchwork of finishes reveals the diversity of the use of the building. To emphasize the public nature of the ground level, the façade opens up the park. This transparent design aims to reduce the distinction between indoors and outdoors, so that the food hall is integrated into the life of the park. Source by MVRDV.

Concordia Hub
Image © MVRDV
  • Location: Wrocław, Poland
  • Architect: MVRDV
  • Principal-in-Charge: Nathalie de Vries
  • Design Team: Fokke Moerel, Luca Moscelli, Matteo Ornato, Brygida Zawadzka, Bartosz Bochynski, Carolin Cremer, and Michal Bala
  • Visualisation: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Masoud Khodadadi
  • Local Architect: Q2 (Maciej Janczyk, Marcin Kucharski)
  • Client: Concordia (Ewa Voelkel Krokowicz, CEO Concordia Design; Aleksandra Chachaj, external project manager)
  • Year: 2018
  • Images: Courtersy of MVRDV

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/10/concordia-hub-by-mvrdv.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *