Central Library

New Central Library by Snøhetta and DIALOG opened its doors to the public




Central Library
Photo © Michael Grimm

The Snøhetta- and DIALOG-designed new Central Library opened its doors to the public. With aims to welcome over twice as many annual visitors to its 240,000 SF of expanded facilities, the library will fill a vital role for the rapidly expanding city. Calgary Public Library is one of the largest library systems in North America, where more than half of its residents are active cardholders, and accordingly, the new main branch was created for and inspired by its diverse inhabitants.

Central Library
Photo © Michael Grimm

The new building provides spaces for all types of people and activities—for social interaction and exchange, for studying and learning, for quiet and introspection—championing the unique civic function that libraries provide today. The building is sited within a complex urban condition, where a fully operational Light Rail Transit Line crosses the site from above to below ground on a curved halfmoon path, dividing Downtown and East Village.

Central Library
Photo © Michael Grimm

In response, the design lifts the main entry over the encapsulated train line. Gently terraced slopes rise up to the heart of the building, allowing for people arriving from every direction to interact with the library. Outdoor amphitheaters nestled into the terraces provide places for people to sit and for library programs to spill outside. Plantings that reference the native landscape draw Calgary’s mountains and prairies into the cityscape, and line the plaza’s surrounding streets with elms and aspen trees.

Central Library
Photo © Michael Grimm

Doubling as a portal and a bridge, the entry plaza heals the previously-split seam between the two neighborhoods and re-establishes visual and pedestrian connections across the site. The dynamic, triple-glazed façade is composed of a modular, hexagonal pattern that expresses the library’s aims to provide a space that invites in all visitors. Aggregated variations on the hexagon form scatter across the building’s curved surface in alternating panels of fritted glass and occasional iridescent aluminum.

Central Library
Photo © Michael Grimm

From these shapes emerge familiar forms: Parts of the pattern might resemble an open book, snowflake-like linework, or interlocking houses, anchoring the ideas of the collective and community. This visual vocabulary continues inside, expressed in the design of CPL’s new visual identity and wayfinding signage in the building, unifying the library’s goals of inclusivity. The crystalline geometry of the façade is carved away to reveal an expansive wood archway that embraces visitors as they approach.

Central Library
Photo © Michael Grimm

Framing the entrance of the building, the form references the Chinook cloud arches common to the region. Created entirely of planks of western red cedar from nearby British Columbia, the doublecurved shell is among one of the largest freeform timber shell in the world. Visible from the outside of the building is the main atrium, inviting people in. As the archway continues into the lobby and atrium, the wood spirals upwards over 85 feet to a view of the sky through the oculus.

Central Library
Photo © Michael Grimm

Inside, the concrete structure is left exposed and unfinished, hinting at the open-ended possibilities within. Organized on a spectrum of ‘Fun’ to ‘Serious,’ the library program locates the livelier public activities on the lower floors, gradually transitioning to quieter study areas on the upper levels as one spirals upwards. At the street level, a series of multi-purpose rooms line the perimeter of the building, enhancing the connectivity between inside and outside.

Central Library
Photo © Michael Grimm

On the ground floor, a Children’s Library offers playhouses that provide space for crafts and drawing-based activities, early literacy programs, and a full-body indoor play experience. Throughout the six floors, a variety of spaces provide for digital, analog, group, and individual interactions. At the uppermost level of the library is the Great Reading Room, conceived as a jewel box tucked within the library, which provides a space for focused study and inspiration. Readers enter through a transitional space with softened light and acoustics.

Central Library
Photo © Michael Grimm

Within, vertical wood slats line the space to provide both privacy and visibility, defining an interior space without using solid walls. Natural light illuminates the space through the wood slats creating glancing sightlines between the atrium and western façade. Arriving at the northernmost point of the library, one finds oneself at the Living Room, overlooking the train line and the meeting point of the two neighborhoods.

Central Library
Photo © Michael Grimm

Filled with light and activity, this prow of the building will not only serve as a beacon to those outside, inviting them to enter, but also as a prospect for looking back out – a fitting vantage point to observe the impact of a building that hopes to re-energize the spirit of culture, learning, and community in Calgary. Source by Snøhetta.

Central Library
Photo © Michael Grimm
  • Location: Calgary, Canada
  • Architect: Snøhetta
  • Executive Architect & Executive Landscape Architect: DIALOG
  • Structural: Entuitive
  • Mechanical: DIALOG
  • Electrical & Lighting: SMP Engineering
  • IT/AV: McSquared System Design Group, Inc.
  • Contractor: Stuart Olson
  • Client: Calgary Municipal Land Corporation (CMLC)
  • Size: 240,000 sqft (2/3 larger than original library)
  • Budget: $245 million CAD (total project cost), $147 million CAD (hard cost)
  • Status: Completed 2018
  • Photographs: Michael Grimm, Courtesy of Snøhetta
Central Library
Photo © Michael Grimm
Central Library
Photo © Michael Grimm
Central Library
Photo © Michael Grimm
Central Library
Photo © Michael Grimm
Central Library
Photo © Michael Grimm
Central Library
Photo © Michael Grimm
Central Library
Site Plan
Central Library
Ground Floor Plan
Central Library
Level 01 Floor Plan
Central Library
Mezzanine
Central Library
Level 02 Floor Plan
Central Library
Level 03 Floor Plan
Central Library
Level 04 Floor Plan
Central Library
Section
Central Library
Section

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/11/new-central-library-by-snohetta-and-dialog-opened-its-doors-to-the-public.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *