Laendyard

Residential Complex Laendyard by BEHF Architects




Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

The project LAENDYARD, Erdberger Lände 26 operates as an urban hinge to connect the city with the water. Situated on the banks of the Danube Canal, opposite the recreational and leisure area of the Prater, and directly adjacent to the city center.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

The project represents a historic opportunity for the district to create a stronger link between the city and the Danube Canal. At the same time, it develops a unique and lively neighbourhood, and a new urban destination in Vienna.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

The ensemble of towers comprises 269 apartments which range from 41 to 154 square metres in size, i.e. consist of one to five bedrooms. Thus, the coexistence of a variety of family forms and life styles in the new district is possible.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

Each apartment has a separate open space in the form of balconies, loggias or terraces. Of particular note are two and three-storey maisonettes with larger and smaller gardens, positioned south and southeast.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

The apartments are connected via naturally illuminated walkways. The complex comprises 156 underground parking spaces in a 1-storey underground car park.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

The building unit facing the Canal and the street Erdberger Lände appears as a woven structure with vertically arranged window frames. It features bright, irregularly spaced bands with pre-cast concrete components.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

Anodised aluminum window frames incorporated into the gaps between these bands create playful shadows to add a dynamic expression on the facade.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

Another structure features continuous railing made of shiny, powder-coated flat steel, which contrasts the dark background covered with thermal insulation facade with floor to ceiling windows. Source and photos Courtesy of BEHF Architects.

Laendyard
Photo © Bruno Klomfar
Laendyard
Photo © Bruno Klomfar
Laendyard
Photo © Bruno Klomfar

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/11/residential-complex-laendyard-by-behf-architects.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *