Twins

Twins by Ramon Esteve




Located in a building from the thirties in the town centre of Valencia, the Twins apartments are based on symmetric foor plans that share an interior patio and a staircase. The container’s original features are perfect due to the lavish height of the ceilings, the wide windows and the natural light provided.

Twins
Photo © Alfonso Calza

The design’s idea began with the will to create two cutting-edge dwellings with state-of-the-art technology systems and to integrate them in a building with a historical value. In order to do so, the window frames have been restored maintaining their original style.

Twins
Photo © Alfonso Calza

“The two apartments have been designed at the same time following the same design codes, although the result for each one of them is unique because they use independent criteria for colours and materials.”, Ramón Esteve.

Photo © Alfonso Calza

Different Materials
A balanced but unique palette of materials has been selected for each dwelling, in such a way that the wooden foors have the same tones than the metallic taps, glass panes and smoked mirrors. New materials have been used in the kitchen, such as metal or special matt-lacquered boards or solid countertops.

Twins
Photo © Alfonso Calza

Subtlety and Singularity
The linear lighting is hidden and integrated in the design of both apartments, in such a way that it generates diferent ambiances. Singular lamps are also used at certain points of the house, such as the hall or the dining room.

Twins
Photo © Alfonso Calza

History & Technology
The layout has been adapted to take advantage of the existing conditions, thus generating wide, light spaces. The circulations are arranged by a longitudinal corridor that connects all the rooms.

Twins
Photo © Alfonso Calza

The living-dining room is opened to the kitchen, being the space they share subtly divided just by a change of material on the foor. The retractable doors of the kitchen cabinets can hide all the appliances and generate a calm, ordered space.

Twins
Photo © Alfonso Calza

The main bedrooms, with their own bathroom and dressing room, are placed on the opposite side of the apartment. The furniture, from the upholstered headboards to the toilet furnishings, has been custom-designed to it in the set. Source by Ramon Esteve.

Twins
Photo © Alfonso Calza
  • Location: Valencia, Spain
  • Architect: Ramon Esteve
  • Collaborators: Isabel Meyer, María Martí, María Parra, Tudi Sorianoó
  • Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona
  • Constructor: COVISAL FUTUR SL
  • Area: 200 m2
  • Year: 2017
  • Photographs: Alfonso Calza, Courtesy of Ramon Esteve
Twins
Photo © Alfonso Calza
Twins
Photo © Alfonso Calza
Twins
Photo © Alfonso Calza
Twins
Photo © Alfonso Calza
Twins
Photo © Alfonso Calza
Twins
Photo © Alfonso Calza

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2018/11/twins-by-ramon-esteve.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *