LE CUBE ORANGE BY JAKOB + MACFARLANE


The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.

These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.
 

The project is designed as a simple orthogonal « cube » into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views. This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.

The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

Optimization of the façade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air.

This project was about bringing together a showroom dedicated to the world of design objects inside the architecture of an existing building: « The Orange Cube ». The intention was to bring the worlds of Architecture, Design and the uniqueness of the site in Lyon together into one experience.

MAITRE D’OUVRAGE/client : Rhône Saône Développement / CARDINAL
CALENDRIER/Dates : Concours 2005 / realisation en cours
SURFACE : 6 300M²
SITE : Quai Rambaud, Lyon
PROGRAMME : Tertiaire

Qualités environnementales :
Ubat < 0,7 W / m2 °K soit moins 35% par rapport au coefficient Ubat de référence.
C = C réf – 10% ( Exigence RT2005).
Limitation des consommations énergétiques liées au chauffage, à la climatisation.
Mise en œuvre d’une solution de production performante par pompes à chaleur sur nappe.
Mise en œuvre d’une installation de production d’électricité
Photovoltaïque couvrant 10% des besoins d’énergie électrique.

source:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *