DEPARTMENT OF ISLAMIC ARTS, LOUVRE MUSEUM BY BELLINI, RICCIOTTI


Louvre Museum
The Cour Visconti will not be covered but will, in fact, remain visible’’: this is the architectural decision declared by the architects Mario Bellini and Rudy Ricciotti in order to achieve a “gentle and non-violent integration” of a decidedly contemporary architectural design within a historical place.

Louvre Museum

The collections will be displayed over an area of roughly 3,500 metres square, subdivided into only two levels.
Louvre Museum
The first, at courtyard level, will house works from the 7th to the 10th centuries while the second, in the basement, or rather the “new” ground floor, will exhibit works from the 11th to the 19th centuries along with the prestigious collection of carpets.
Louvre Museum

The new museum areas will be covered by a “Golden Cloud” which, emanating a diffused glow, will float airily over the museum exhibition space.
Louvre Museum
Thanks to this “luminescent covering” it will be possible from inside the new museum area to see the facades of the courtyard outside.
Louvre Museum
From inside the exhibition rooms, the visitor will be able to admire the play of folds and undulations in the covering which will add a poetic dimension to the overall effect.
Louvre Museum

Natural light will be diffused by the covering “Veil”, the skin of which will be treated so as to graduate the intensity and avoid glare.
Louvre Museum
In high summer, the level of light in the exhibition spaces will not exceed the lux level required for the proper conservation of the artifacts on display and the comfort of visitors.
Louvre Museum
On the lower level, it will be possible to catch a glimpse of the “Veil” from a number of points thanks to openings in the floor above along the perimeter of the courtyard, thus confirming the “Veil” in its role as unifying element between the collections. Description of architects.
Louvre Museum
Louvre Museum 

Location: Paris, France
Architects: Mario Bellini, Rudy Ricciotti
Total Area: 6.800 Sq m.
Year: 2005 – 2012
Tipology: Museum
Status: Built
Client: Musée du Louvre
Budget: 40 milion €

Awards: International competition, winner project

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *