GIANT’S CAUSEWAY VISITOR CENTRE BY HENEGHAN PENG ARCHITECTS


Heneghan & Peng Architects

 

The Giant’s Causeway lies in Northern Ireland’s Causeway Coast World Heritage Site, a landscape of cliffs formed by hexagonal basalt stones, agricultural landscapes and cliffside walks.

Heneghan & Peng Architects

 

The Giant’s Causeway is an area of about 40,000 interlocking basalt columns , the result of an ancient volcanic eruption, is home to peregrine falcons, seals and other wildlife.

 

Heneghan & Peng Architects

 

It was declared a World Heritage Site by UNESCO in 1986, and a National Nature Reserve in 1987 by the Department of the Environment for Northern Ireland. In a 2005 poll of Radio Timesreaders, the Giant’s Causeway was named as the fourth greatest natural wonder in the United Kingdom.

Heneghan & Peng Architects
The site is one of Northern Ireland’s most popular tourist spots, so Heneghan Peng sought to create a visitor center that was informational, accessible, and respectful of the surrounding environment.
Heneghan & Peng Architects

Utilising the large difference in level across the site, two folds are created in the landscape. One, extending the line of the ridge, accommodates the building. The second, extending the level of the road, screens the car park from view.

Heneghan & Peng Architects
The 1,800-square-meter facility consists of two levels, and its layout blocks the parking lot from most scenic views. The main building is made from the same quarried basalt material found nearby to seamlessly intertwine the building with its surroundings.
Heneghan & Peng Architects
The aspirations for this project in every way are of the highest order as befits its location, excellence in architectural and landscape design, excellence in sustainable practices and construction.
Heneghan & Peng Architects
The visitor center’s BREEAM Excellent Rating (a British environmental assessment system similar to LEED) is due mainly to its strategically deployed systems.
Heneghan & Peng Architects
A geothermal heating system is installed throughout the parking lot, while a meter of earth pipes next to the main building helps to cool the center. The center’s recycled concrete walls also insulate the building, while rainwater recovery and a green roof make the best use of Ireland’s heavy rainfall.

Heneghan & Peng Architects

Internally the building can be understood as a series of stepping floor plates which are linked by a series of ramps. These floor plates allow the different activities of the building to flow into each other creating a fluid movement through the building for the visitor.
Heneghan & Peng Architects
The cafe has been situated close to the main building entrance with a long view to the coastline. The visitor ends the route through the building by exiting onto the access road to the stones.

Heneghan & Peng Architects
Heneghan & Peng Architects 
Location: Antrim, Northern Ireland, UK
Design Team: Monika Arczynska, Jorge Taravillo Canete, Chris Hillyard, Kathrin Klaus, Carmel Murray, Padhraic Moneley, Catherine Opdebeeck, Helena del Rio
Structures: Arup
Area: 1,800 sqm
Client: National Trust
Year: 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *