COUNTRY ESTATE BY ROGER FERRIS + PARTNERS



Roger Ferris + Partners
Philip Johnson designed the 1953 Wiley Residence as a glass pavilion cantilevered above a stone podium. The house, in the same town as Johnson’s iconic glass house, also included a pool adjacent to an existing barn on the site.

Roger Ferris + Partners
Roger Ferris + Partners renovated the house and barn for a new client, adding a pool house and garage and creating a synthesis of old and new amongst the tall trees.
Roger Ferris + Partners
“Our client was familiar with a unique golf club we designed in Southampton, a contemporary building that serves both as clubhouse and private gallery. An art collector himself, he recognized our ability to design spaces that display art and approached us for this project.
Roger Ferris + Partners
The project required expertise with multifaceted programmatic and contextual challenges and we were selected due to our diverse portfolio and understanding of restoration as well as contemporary architecture.
Roger Ferris + Partners
The client emphasized his desire to respect the architectural integrity of the landmark Philip Johnson Wiley Residence and to carefully integrate the new structures. Any new additions to the site should compliment and underscore the original house.
Roger Ferris + Partners
We renovated the deteriorated barn, inserted a new pool house into the composition, restored the pool, added a submerged garage and carefully renovated the 1953 Johnson house.
Roger Ferris + Partners
All new exterior and restoration materials were carefully reviewed and selected on site with consideration of the existing residence.
Roger Ferris + Partners
All work was initially very carefully designed and was executed substantially as conceived. The completed project very much matches the design.
Roger Ferris + Partners
We see an increase in adaptive reuse and restoration projects in recent years and are currently working on a variety of projects with similar issues: restoration/conversion of existing structures while adding new structures to the composition.
Roger Ferris + Partners
Combining the old with contemporary architecture is not only aesthetically challenging but technically complex; with each new complex project our diversity and depth of experience increases, leading to greater flexibility to respond more thoughtfully to changing circumstances and client needs.” The architects say.
Roger Ferris + Partners
The design aligns the submerged pool house with an existing retaining wall: pool, pool house, barn, and residence form a new nucleus for the site.
Roger Ferris + Partners
Acting as gatehouse, a new garage marks the entrance to the estate. The height of the new pool house and the garage follows the height set by the barn foundation walls and the base of the Wiley residence.

Location:
New Canaan, USA
Design Team: Roger Ferris, Robert Marx, Myron Mirgorodsky, Tiziano Fabrizio
Structural Engineer: Thornton Tomasetti, The DiSalvo Ericson Group
Area: 7,000 sq ft
Year: 2010
Photographs: Paùl Rivera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *