VILLA LAAR BY SPOT ARCHITECTURE



SPOT Architecture

Villa Laar is a new house, placed on the footprint of the old barn, in Weert, the Netherlands.

SPOT Architecture

The design is based upon the rotation of the sun. It opens in the morning towards the east where the light enters the house through the entree patio.

SPOT Architecture

The evening sun enters the living throught the big patio in the west elevation and provides a total view on the garden.

SPOT Architecture

The home’s front facade is largely closed off, maximizing privacy. The expansive brick exterior and high roof pitch echo a traditional farmhouse form.


SPOT Architecture


The frontside of the house is almost complete closed, there are no direct views into the house so that privacy is assured. That changes completely when entered the house.

SPOT Architecture

The wooden structure reference tot the old barn and creates a spatial and open space. In this space functions merge together and the contact between it’s users grows. 

SPOT Architecture

Inside, more of that barn influence shines through with exposed wood beams and an open vaulted ceiling topped by skylights, flooding interiors with natural light while extending sightlines up as far as the eye can see.

SPOT Architecture

SPOT Architecture

Location: Weert, Holland

Architect: SPOTArchitecture

Area: 1800 m3

Year: 2008-2011

Client: Schonkeren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *