UNIVERSIDADE AGOSTINHO NETO BY PERKINS + WILL

Universidade Agostinho Neto
Universidade Agostinho NetoThis new national university is sited on a 5,000-acre green field site southeast of Luanda. Our master plan, developed in 2000 and updated in 2009, is designed to accommodate 40,000 students when all phases are complete.
Universidade Agostinho NetoPhase I of the new campus forms the University’s central academic core: four classroom buildings for faculties of chemistry, mathematics, physics and computer sciences; the central library and plaza; a refectory, student union and conference center.
Universidade Agostinho NetoEach college includes seminar and classrooms, office clusters, teaching laboratories, and outdoor assembly classrooms integrated into the courtyards. The central library plaza is a community gathering space as well as an outdoor reading room, and features native plantings, reflecting pools and a sunken garden.
Universidade Agostinho NetoThe cantilevered canopy system covers elevated walkways that connect buildings within each college. Its innovative airfoil design encourages air movement around the campus structures and provides solar shading.
Universidade Agostinho NetoSubsequent phases will complete the development around the central plaza adding administration, student residences, food service, sports fields and facilities, and a research zone.
Universidade Agostinho NetoTo reduce energy consumption, the architects arranged the academic buildings in what Johnson calls “a simple, linear bar scheme,” with short east-west facades and long north-south facades (adjusted 19 degrees to increase shadows and give prevailing winds—which don’t follow compass directions—the maximum cooling effect).
Universidade Agostinho NetoA variety of devices, including painted aluminum sunscreens, allow daylight into the buildings while minimizing solar gain. (Because Luanda is near the equator, sun can shine from north or south, depending on the time of year.) Corridors also buffer classrooms from too much direct sunlight, since a hot corridor is less of an impediment to education than a hot classroom.
Universidade Agostinho NetoBut the buildings’ most distinctive features may be their roofs, angled to serve as airfoils. When the wind blows, the zigzag surfaces of galvanized and painted steel reduce the air pressure above the buildings.
Universidade Agostinho NetoThe decrease in pressure pulls hot air up and out of the classrooms through operable louvers. The louvers, says Johnson, allow air to get through while keeping dust out.
Universidade Agostinho NetoSuch methods to keep air moving have been known for centuries, as Doerge points out, but in recent years computer modeling has given architects the ability to fine-tune them for maximum efficiency.
Universidade Agostinho NetoLocation: Luanda, Angola
Architect: Perkins + Will
Area: 418,700 sq
Year: 2011
Universidade Agostinho Neto Universidade Agostinho Neto Universidade Agostinho Neto Universidade Agostinho Neto

Leave a Reply

Your email address will not be published.