BIBLIOTECA SANT JOSEP BY RAMÓN ESTEVE

 

 

Ramón Esteve

 

The library is a detached building within green surroundings splashed with trees that penetrate into the openings of the building.

 

Ramón Esteve

 

It is a prism box where the interior fragments with planes that flow between the spaces of the layout of the library.

 

Ramón Esteve

 

Between two fissures, the building opens to the exterior and allows the interior spaces to reach out to the vegetation that surrounds all of the building.

 

Ramón Esteve

The building is composed of two different rooms, part of the functional design: the multi-purpose space, the children’s space, the general background, and the space for magazines, newspapers, music and images.

 

Ramón Esteve

 

Theses spaces are joined together thanks to the central space of the hallways and restrooms, and which at the same time stretch beyond the limits of the building showing a bold urban design.

 

Ramón Esteve

The souls of the library are the books that accompany the walls that form the structure, filling the spaces. The books build the library, dressing the interior perimeters and the interior walls of the building that distributes and organizes the different areas.

 

Ramón Esteve

In each area of the library is an intimate and reserved component that favours the compact and closed area that surrounds the library, and the friendly component that is generated, thanks to the winding plan of the interior.

 

Ramón Esteve

 

The surroundings give unity and include all of the space of the different areas, marking the limits but maintaining the continuity and fluency of the spaces.

 

Ramón Esteve

 

The building opens to the exterior through polygonal courtyards that generate intersecting views between rooms and fleeting views of the environment.

 

Ramón Esteve

 

A large amount of skylights of different diameters filter a similar, neutral, clean light, generating a warm atmosphere that encourages reading and reflection.

 

 

Ramón Esteve
Ramón Esteve 

 

Ramón Esteve
Ramón Esteve 

 

Ramón Esteve
Ramón Esteve 

 

Location: Sant Josep de sa Talaia, Spain 
Architect: Ramon Esteve 
Project Team: Esther Broseta, Rubén Navarro, Olga Badía 
Collaborators: Silvia M. Martínez, Tudi Soriano, Patricia Campos, Estefanía Pérez 
Building Engineer: Emilio Pérez 
Construction company: Díaz-Sala 
Works manager: Manuel Pamies 
Area: 638,18 m2 
Year: 2010 
Client: Ajuntament d’Ontinyent 
Photo: Diego Opazo

Leave a Reply

Your email address will not be published.