Satellite Control Center by Herreros Arquitectos

Satellite control center

Satellite control centerThe project arises from the need to respond to gaps in use and operation of the building and to internal problems of radiation and illumination generated by the current façade.
Satellite control centerThis property, built in the late seventies, has the distinction of being circular in plan and originally having some enclosures completely away from any sustainable criteria.
Satellite control centerThe project requires the re-use and re-distribution of operational areas, district offices and its institutional zones. This is resolved with glass screens of varying degrees of opacity, colors and designs that create a new ar- tificial landscape of outer space.
Satellite control centerThe façade is resolved with a se- cond skin which consists of modules of 5mm sheet-aluminum pa- neling, with perforations varying in density according to lighting needs for comfort and energy dissipation in relation to heat gains and radiation.
Satellite control centerConceived with the triple objective of giving a new image to the company, to control solar radiation, and to refine the views and offer added value in terms of safety and maintenance.
Satellite control centerThe effect from the workplace is a facade that filters light and produces a quiet and intimate reading by offering two levels of perception, that of the interior surface of the facade – the lattice – and that of the landscape that is visible through.
Satellite control centerFrom the point of view of environmental performance, the lattice offers three different densities of openings, sweeping the solar spectrum into three sectors with different solar radiations. The fact that the lattice is one meter separate from the building produces a shaded and ventilated chamber effect, that ensures the reduction of heat loss and gain.
Satellite control centerThe metallic shades in the new skin react to atmos- pheric changes and especially to the different sunsets that occur in this vast and open area of Arganda del Rey where the Control Center is located.
Satellite control centerThe assignment involves deploying an interior contemporary office concept, under the guidelines of maximum comfort based on the choice of materials and color ranges, the pursuit of transparency and visibility, and furnishings coherent with the architecture.
Satellite control centerThe effect is a continuous space in which the ceilings and floors are perceived continuously, by laying out transparent stripes on enclosures where they touch the horizontal planes, while the opacity and translucency of the intermediate stripe ensures sufficient privacy and concentration for people at their workstations.
Satellite control centerLocation: Arganda del Rey, Spain
Project Team: Angela Ruiz, Ramón Bermúdez,Ricardo Robustini, Verónica Meléndez, Joanna Socha,Jorge Montalván
Project Manager: Diego Barajas
Interiors: Paola Simone, HA
Facade: Jens Richter, HA
Facade Consultant: Andrés Rojo, Entorno
Structures: Eduardo Barrón
Building Services: Intecsa
Technical Architect: Arturo Bressel
Area: 2.322 m2
Year: 2010
Cost: 2,285,000 €
Client: Hispasat
Photographs: José Hevia
Satellite control center Satellite control center Satellite control center Satellite control center Satellite control center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *