VUC Syd by AART Architects + ZENI Architects

VUC Syd in Haderslev

VUC Syd in HaderslevThe new education centre for VUC Syd in Haderslev, Denmark, has no traditional classrooms.
VUC Syd in HaderslevInstead, it appears as a vibrant and visually engaging educational environment, in which group areas, presentation spaces, dialogue cubicles and quiet zones allow for a more diverse approach to education.
VUC Syd in HaderslevInspired by its unique location on Haderslev’s waterfront the new education centre has been designed as an atrium building, with a 360° view of the city and the harbour. The education centre’s terraces are a key element in its expression.
VUC Syd in HaderslevIn a movement, which starts right down at ground level and ends up on the top floor, the terraces twine around the building, creating a vertical schoolyard and uniting indoors and outdoors in a single gesture. However, the education centre is not only about making a distinctive mark on Haderslev’s waterfront.
VUC Syd in HaderslevIt also provides the setting for a future-oriented educational environment by combining expertise with modern information technology and innovative teaching methods. Therefore, the education centre has no permanent classrooms.
VUC Syd in HaderslevInstead, it is has been designed as a vibrant and visually engaging educational environment, united by the atrium and the staggered staircase at the heart of the building. To create a clear educational environment the floors have been divided into subject areas.
VUC Syd in HaderslevThe first floor is dedicated to science subjects, the second floor to cultural subjects and the third floor to modern languages. Thus, the education centre challenges the traditional notion of a school built up on the basis of permanent classrooms, in favour of a more flexible model in relation both to distribution of space and the flow of the students.
VUC Syd in HaderslevThis design approach creates a far more vibrant and effective educational environment, in which team areas, lecture rooms, dialogue cubicles, quiet zones and sports facilities allow for a more diverse approach to education.
VUC Syd in HaderslevModern IT has been given high priority in the design and layout of the education centre. For example, every student is issued with his/her own iPad or MacBook, while 165 digital touch screens in different sizes have been integrated as a natural component of the educational environment.
VUC Syd in HaderslevContact to the city has also been given high priority. This finds expression in the public ground floor, which encompasses the public space into the education centre and includes a culture café and lecture theatre, which provides space for larger-scale events.
VUC Syd in HaderslevLocation: Haderslev, Denmark
Engineer: Cowi
Area: 8600.0 m2
Year: 2013
Photographs: Adam Moerk
VUC Syd in Haderslev VUC Syd in Haderslev VUC Syd in Haderslev VUC-Syd-by-AART-Architects-ZENI-Architects14 VUC Syd in Haderslev VUC Syd in Haderslev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *