Hair Do by Ryo Matsui Architects


Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

This salon is located in the prefectural road in front of Chiba Station where a monorail comes and  goes.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

We planned the two-story hair salon. In a condition called the ten years fixed-term land leasehold, it is requiredthe coexistence as an intelligent architecture and effective interior.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

In the big roof covering the second floor as a  main, it is made from a gabled roof-shaped by the warren truss with a light steel frame.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

It is  matched up steel materials as thin as possible, for example chord members of 60×60mm, lattices of  40×40mm, and roof purlins of 60×30mm.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

The contrast of the structure painted white and sheathing  boards, applying to the furniture and fixtures, let them fused their visual expression.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

Glass entrance doors lead into a reception and waiting area that occupies the front half of the ground floor.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

The facade  of the big glass viewed from the frontal road, raises the internal aspect contributed a sense of unity.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

In restrictive temporal axis, it is expected that the salon is integrated into as a picture  frame of the city to contribute to local activation.

Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

Location: Chiba, Chiba Prefecture, Japan

Structural Design: Ryo Kuwako
Construction: Nichinan Iron Corporation
Total floor area: 220.8 sqm
Year: 2013
Photographs: Daici Ano
Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano
Photo © Daici Ano

Hair-Do-by-Ryo-Matsui-Architects12 Hair-Do-by-Ryo-Matsui-Architects13 Hair-Do-by-Ryo-Matsui-Architects14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *