Extension Museum Nairac by Van Hoogevest Architecten

Museum Nairac in Barneveld

In April 2013, the renewed Museum Nairac in Barneveld (NL) was opened. Since 1975, the museum is housed in the typical seventeenth-century building ‘The Brewery’, a state monument.
Museum Nairac in BarneveldThe competition for the restoration and extension of this historic building was won by architect Hans Verborg of Van Hoogevest Architecten.
Museum Nairac in BarneveldThe new extension houses the entrance area, the museum shop, a multipurpose area and museum spaces for temporary exhibitions on the ground floor.
Museum Nairac in BarneveldOn the first floor office spaces are created and in the basement under the new building a workshop and museum storage are housed. The total area size of the renewed museum is 1.161 m2.
Museum Nairac in BarneveldSustainable design
The new extension is made of translucent brickwork and a glass façade to create a transparent connection between the monumental building and the new building.
Museum Nairac in BarneveldBesides sustainable materials, energy-efficient installations are applied. An example is the Aquifer Thermal Energy Storage (ATES) system, to store heat and cold underground for later use.
Museum Nairac in BarneveldThe roof is covered with sedum and the lighting consists of LED fixtures. It is expected that the target of the Municipality of Barneveld to achieve an extensive energy saving will be comfortably met.
Museum Nairac in BarneveldUrban aspects
Because of the demolition of the library behind the museum there was room for the new extension.
Museum Nairac in BarneveldThe smaller volume of the new building suits better within the historic, small-scale urban situation. Also determinant for the positioning of the new building was the view from the museum to the tower of the Old Church.
Museum Nairac in BarneveldLocation: Barneveld, Holland
Architects: Van Hoogevest Architecten
Project Team: Gijsbert van Hoogevest, Ronnie Kuiper, Jan Roest, Maarten Bakker
Construction: Van Driesten Bouw
Area: 1 161 m2
Year: 2013
Client: Museum Nairac
Photographs: Martin van Welzen

Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld Museum Nairac in Barneveld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *