Arena do Morro by Herzog & de Meuron

Arena do Morro

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

On April 9, the Arena do Morro gymnasium will open for the Dinarte Mariz school and the Mãe Luiza community. This simple and open structure is the first realised project within the wider urban proposal “A vision for Mãe Luiza”, which Herzog & de Meuron developed with the Centro Sócio Pastoral Nossa Senhora de Conceição in 2009.
Built locally with available materials and construction methods, the gymnasium responds to the local conditions.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

Its identity and character are formed by the unique natural setting and the creativity of Mãe Luiza’s strong community. It will provide upgraded sports facilities for the students and will become a gathering space for the neighbourhood. ur project for the gymnasium “Arena do Morro” is the first project that has been realised within the wider urban proposal Herzog & de Meuron which we developed together with the Centro Sócio Pastoral Nossa Senhora de Conceição in 2009.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

Mãe Luiza is not a typical “Favela” – its identity and character have been formed both by the unique natural setting and the creativity of the people of this strong community. Mãe Luiza is nestled between the protected natural zone of the dunes of Natal and the commercially developed oceanfront. Our urban study identifies the missing and underdeveloped urban activities in the neighbourhood, traces available space within the densely built fabric, and distributes new activities within the areas potentially available for development.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

The proposal includes a spine (passarela) of new buildings and interventions that will form a sequence of public activities perpendicular to the main street of Mãe Luiza and extending all the way to the ocean. The pioneering architectural project within this proposal is the gymnasium, containing a sports field with tiered seating for 420 people, multipurpose rooms for dance and education, a terrace with ocean views, as well as changing rooms and public restrooms.

Arena do Morro
Photo © Leonardo Finotti

The existing structure of the old gymnasium – a concrete field framed by columns and trusses without a roof or walls – defines the starting point for our project. Its geometry is extruded over the entire building area, creating a single large roof whose shape is limited and defined by the site boundaries. The roof introduces a new scale in Mãe Luiza and at the same time establishes a relationship to the widespread traditional approach of using a generous roof to create large public spaces in the North East of Brazil.

Arena do Morro
Photo © Leonardo Finotti

It becomes a symbol of the community. Under the roof, the ground forms a landscape made of local terrazzo that follows the existing topography. The seating tiers trace the contour lines of the open field, and the multipurpose room, the dance studios, and support spaces are nestled in between. An undulating independent wall defines the interior perimeter, following the outline of the seating steps around the sports field and the circular shape of the freestanding and more private rooms.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

The circular volumes underline the communal character of these spaces and the activities within. The sheer dimension and the uniform white colour of the roof anchor the building in the otherwise coarse and colourful urban fabric of Mãe Luiza. Like the missing piece of a puzzle, it occupies a large vacant lot at the edge of the quarter, completes it, and defines a new and generous civic place visible from afar. The two ends of the elongated pitched roof open up towards the neighbourhood and invite people in.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

Once you come closer to the volume of the building, its scale visually disintegrates through its materiality and architectural detailing. he structure is simple and open, reflecting and responding to the local and available materials and construction methods. The roof is assembled of standard corrugated and insulated aluminum panels. Instead of being tightly joined, the panels are installed with open yet overlapping gaps that allow light and air in but keep water out.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

The curvilinear wall beneath is made of specifically developed and locally manufactured concrete blocks. Each block has diagonally positioned vertical fins with rounded edges. By rotating the blocks, different orientations of the fins create various levels of transparency as well as privacy. Both the roof and the wall become permeable and translucent membranes that allow the cooling breeze from the ocean to flow through the building and the hot air to escape, filtering the bright natural daylight and animating the entire building in a play of various degrees of light and shadow.

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

At night, the effect is inversed and the building reveals the activities from within as a giant glowing lantern. The gymnasium is a permeable, fully naturally conditioned building, which transforms and translates the impact of its natural and urban environment into a public destination and focal point for sports, leisure, and cultural activities. Its ultimate success will depend on its day and night programming and its acceptance by the people of Mãe Luiza. Source Herzog & de Meuron.

Arena do Morro
Photo © Leonardo Finotti

Location: Mãe Luiza, Natal, Brazil
Architects: Herzog & de Meuron
Partner in Charge: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Ascan Mergenthaler
Partners: Markus Widmer
Project Team: Tomislav Dushanov (Associate, Project Director), Mariana Vilela (Project Manager), Melissa Shin, Diogo Rabaça Figueiredo, Kai Strehlke (Digital Technologies), Edyta Augustynowicz (Digital Technologies), Daniel Fernández Florez
Executive Architect, Electrical, Plumbing, Structural Engineering, Landscape Design: PLANTAE – Planejamento Técnico em Arquitetura e Engenharia LTDA., Natal-RN, Brazil
Artwork: Flávio Freitas, Natal-RN, Brazil
Lighting Consultant: Luminárias Projeto, São Paulo-SP, Brazil
Sustainability Consultant: PLANTAE – Planejamento Técnico em Arquitetura e Engenharia LTDA., Natal-RN, Brazil
Traffic Consultant: RITUR, Natal-RN, Brazil
Site Area: 56’1146sqf / 5’207sqm
Gross Floor Area: 21’142sqft / 1’964sqm
Year: 2014
Client: Centro Sócio Pastoral Nossa Senhora de Conceição, Natal, Brazil
Photographs: Iwan Baan, Leonardo Finotti

Arena do Morro
Photo © Iwan Baan
Arena do Morro
Photo © Leonardo Finotti
Arena do Morro
Photo © Leonardo Finotti
Arena do Morro
Photo © Iwan Baan
Arena do Morro
Photo © Iwan Baan
Arena do Morro
Photo © Iwan Baan

Arena do Morro Arena do Morro Arena do Morro Arena do Morro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *